Circulair viaduct ViCi

Rijkswaterstaat lanceert inkoopoverleg circulaire viaducten

Afbeelding gekregen van Marc Ensinck, Integraaljagers

In een buyer group gaat Rijkswaterstaat samen met andere publieke opdrachtgevers bedenken hoe zij het beste circulaire viaducten kunnen inkopen. Zo gaan ze verder met het traject dat met de Small Business Innovation Research (SBIR) voor deze objecten is ingezet.

Die SBIR heeft er uiteindelijk toe geleid dat momenteel drie concepten voor een circulair viaduct worden uitgewerkt in een prototype. Het gaat om het hergebruik van veertig jaar oude betonnen liggers door Royal HaskoningDHV, een viaduct met ruim de helft minder milieu-impact van consortium ViCi en een concept van Closing the Loop waarbij hoogwaardig hergebruik van bestaande kunstwerken centraal staat.

Aanbestedingen waar de markt iets mee kan

In de samen met PIANOo opgerichte buyer group gaat RWS dus met andere publieke opdrachtgevers verder op het ingeslagen pad. Bij dat proces wordt de markt wel nadrukkelijk betrokken. Dat moet leiden tot een goede balans tussen vraag een aanbod en aanbestedingen waar de markt echt iets mee kan. De opdrachtgevers die meedoen aan de buyer group gaan de kennis die ze opdoen ook echt toepassen in de aanbestedingspraktijk. Deze aanpak moet de markt stimuleren om met haalbare concepten voor circulaire viaducten te komen, ook met het oog op de enorme opgave voor vervanging en renovatie die er op het gebied van infrastructuur ligt te wachten.

Tentoonstelling over SBIR Circulaire Viaducten

Tijdens het Buyer Group Festival op 7 september 2021 gaat de Buyer Group Circulaire Viaducten officieel van start. Dan vindt ook een expositie over de SBIR Circulaire Viaducten plaats. Voor de tentoonstelling worden alle 32 deelnemers van de SBIR uitgenodigd om hun visie op een circulair viaduct te presenteren. Zo hopen de betrokken partijen dat de buyer group een naadloos vervolg op de SBIR wordt.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.