Cruquiusbrug. Foto: provincie Noord-Holland

Verduurzaming ‘vlaggenschip’ Cruquiusbrug stap dichterbij

Foto: nieuwsbericht provincie Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben het inpassingsplan voor de Cruquiusbrug vastgesteld. Dit project moet een soort vlaggenschip van de Noord-Hollandse groene ambities voor infrastructuur worden, waarbij het object energieneutraal en circulair wordt gemaakt.

Het object tussen Heemstede en Hoofddorp en bestaat uit een oostelijke en een westelijke brug. Die eerste wordt vervangen en verbreed en aan de andere vindt groot onderhoud plaats. Dat moet allemaal in 2022 gaan gebeuren en het Provinciale Inpassingsplan (PIP) Cruiquiusbrug is nu vastgesteld. Het lag zes weken ter inzage en er kwamen elf zienswijzen op binnen. Naar aanleiding daarvan zijn er wat aanpassingen gedaan. Er hoeft minder grond aangekocht te worden en er zullen ook minder bomen worden gekapt dan aanvankelijk gedacht. De aangepaste PIP ligt nu eveneens zes weken ter inzage.

Standaardisering van onderdelen

Voor de provincie is dit zoals gezegd een belangrijk project, omdat er grote ambities op het gebied van duurzaamheid aan zijn verbonden. De nieuwe brug wordt circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd. De brug levert dus minstens zoveel energie op als hij verbruikt. En de onderdelen worden gestandaardiseerd, zodat ze op termijn opnieuw gebruikt kunnen worden in andere bruggen. Tijdens een recent webinar werd deze manier van werken nader toegelicht. Daarover publiceerde Infrasite onlangs het artikel Slimmer bruggen bouwen met behulp van standaarden.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.