Bord werk in uitvoering

Mogelijk Nederlandse normcommissie circulair bouwen

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Een Europese normcommissie werkt aan de transitie naar afspraken over circulair bouwen. NEN wil zorgen dat het Nederlandse belang hierin goed vertegenwoordigd is. Mogelijk komt er ook een Nederlandse normcommissie op dit thema.

Door circulair bouwen verandert er veel op nationaal en internationaal niveau. Nieuwe technologieën, eisen aan gebouwen en materialen, milieubepalingen en een groeiende vraag naar duurzaam materiaal zijn enkele ontwikkelingen waar ook de Nederlandse markt op het gebied van circulair bouwen mee te maken heeft.

Voor afspraken op Europees niveau is dus een normcommissie in het leven geroepen. Om ervoor te zorgen dat het Nederlandse belang in De Europese normcommissie goed wordt geborgd, “wil NEN inventariseren welke partijen hierin geïnteresseerd zijn en hoe dit het beste kan worden vormgegeven. De oprichting van een normcommissie voor dit onderwerp lijkt daarbij een passende oplossing.”

Circulaire paspoorten en meer

De Nederlandse belangen zullen vertegenwoordigd worden in Europa, maar de commissie kan zich ook gaan richten op nationale normalisatieactiviteiten. “De normcommissie gaat zich bezighouden met diverse onderwerpen binnen het thema circulair bouwen. Hieronder valt onder andere het meten van circulariteit, circulaire paspoorten en circulair inkopen.  Alle belanghebbenden met kennis van circulaire bouw, circulaire economie, circulaire principes en werkwijzen kunnen deelnemen aan deze normcommissie.” Geïnteresseerden kunnen zich melden bij NEN.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.