Andrea Vollebregt. Foto: Ardito Fotografie

‘Maak concrete en bindende afspraken voor duurzaam GWW’



Foto: Ardito Fotografie, aangeleverd door Vereniging van Waterbouwers

De Vereniging van Waterbouwers wil, net als de meeste andere betrokkenen, graag verder met de Green Deal Duurzaam GWW. Maar dat vraagt wel om concrete en bindende afspraken en meer onderscheidend vermogen op duurzaamheid in aanbestedingen.

De Green Deal Duurzaam GWW liep, verdeeld over twee periodes, van 2013 tot en met 2020. In die zeven jaar werd eraan gewerkt om duurzaamheid tot een integraal onderdeel van bouwprojecten te maken. De Green Deal 2.0 werd onlangs verlengd tot medio 2021. Op zich willen de circa honderd betrokken partijen namelijk graag door, maar er moet nog overeenstemming worden bereikt over de precieze invulling.  De Vereniging van Waterbouwers heeft daar ook zo haar ideeën over: er moeten uniforme afspraken komen en duurzaamheid in aanbestedingen moet veel ambitieuzer uitgevraagd worden. “Met andere woorden: het moet een groter onderscheidend vermogen krijgen in aanbestedingen.”

“In die zeven jaar is duurzaamheid echt op de agenda gekomen en ook omarmd in de GWW, zowel door opdrachtgevers als bouwbedrijven.” Dat stelt Andrea Vollebregt, de directeur van de Vereniging van Waterbouwers. “Onze leden zijn er steeds meer mee bezig, ook omdat er vanuit beleid steeds vaker door opdrachtgevers om wordt gevraagd. Het besef is er dat duurzaamheid alleen door partijen samen gerealiseerd kan worden. En we moeten ermee bezig blijven, want er zijn op dit vlak allerlei grote uitdagingen en doelen. De GWW moet daarover meedenken en helpen die doelen te bereiken.”

Vorm is onderwerp van gesprek

De Green Deal heeft er niet alleen voor gezorgd dat er meer vraag naar duurzame grond-, wegen- en waterbouw is ontstaan, maar ook dat de betrokken partijen weten hoe ze zo’n uitvraag concreet kunnen invullen. Vollebregt ziet dat de deelnemers aan de Green Deal Duurzaam GWW graag verder willen, maar de vorm waarin dat moet worden gegoten is nog onderwerp van gesprek.

“Wij willen als waterbouwers graag een uniform beleid voor duurzaam bouwen. Het is belangrijk het zoveel mogelijk op dezelfde manier uit te vragen. Als je dat elke keer met een andere methode moet invullen en aantonen, wordt het een heel omslachtig verhaal. En ook onnodig duur. Daarnaast moet duurzaamheid beter gewaardeerd worden, zodat partijen voldoende verdienvermogen hebben om te kunnen investeren in deontwikkeling en aanschaf van duurzaam materieel.”

Kantelpunt

De Vereniging van Waterbouwers wil verder graag dat duurzaamheid in de GWW minder vrijblijvend wordt. Vollebregt ziet dat er in dat opzicht sprake is van een kantelpunt. “In de Green Deal ging het er eerst vooral over om duurzaamheid op de agenda te krijgen. En om duidelijk krijgen wat het precies betekent en welke doelen we ermee kunnen en willen bereiken. Nu wordt het zaak om duurzaamheid in veel meer aanbestedingen tot de norm te maken. Door concrete en bindende afspraken te maken, kunnen we met alle betrokken partijen veel grotere stappen gaan zetten in duurzaam bouwen.”

Lees ook: Oproep aan politiek: Investeer in waterbouw die inzet op klimaatadaptatie

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.