Zonnepaneel

Duurzame projecten GWW in het zonnetje gezet

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Omdat de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 is verlengd tot medio 2021, kan er ook weer aandacht worden gegeven aan projecten die het goed doen op het gebied van duurzaamheid. Tot en met 15 april kunnen de ondertekenaars van de Green Deal projecten aanmelden om in aanmerking te komen voor een Duurzame Parel.

De Green Deal werd in 2017 ondertekend door zo’n zestig opdrachtgevers, bouwbedrijven, kennisinstellingen, toeleveranciers en adviseurs. Onlangs werd in een webinar teruggeblikt op wat er in de afgelopen vier jaar van de overeenkomst werd bereikt. Daarin was ook aandacht voor Duurzame Parels: projecten uit de grond-, weg- en waterbouw en de spoorbouw die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Het is nog onduidelijk of de Green Deal een vervolg krijgt en in welke vorm, maar deze werd recent wel verlengd tot medio 2021. Dat biedt de kans om nogmaals succesvolle projecten met een ‘belangrijke’ duurzaamheidscomponent’ in het zonnetje te zetten. Die kunnen tot 15 april worden ingediend via de website van de Green Deal, waarna een beoordelingscommissie zich over de inzendingen zal buigen.

Verschillende prijzen

De deskundigen kijken daarbij in welke mate er gehandeld is volgens of in de geest van de drie transitielijnen: van kosten naar waarde, van uniek naar uniform (duurzaam als standaard), van reactief naar proactief en van alleen naar samen. Daarnaast wordt beoordeeld of voor de realisatie van projecten de instrumenten van de Aanpak DGWW zijn gebruikt. De Duurzame Parels worden toegekend aan een opdrachtgever en aan een opdrachtnemer. Daarnaast zijn er aanmoedigingsprijzen, bijvoorbeeld voor materiaalgebruik of sociale impact. Eind juni of begin juli worden de winnaars bekendgemaakt.

Tijdens het webinar over vier jaar Green Deal Duurzaam GWW 2.0 kraakte hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid een paar harde noten. De aan de Erasmus Universiteit verbonden deskundige erkende dat er al het nodige bereikt was, maar zei vooral dat duurzaamheid in de GWW sneller, slimmer en minder vrijblijvend moet.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.