Griftpark Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek

Utrecht krijgt 2,8 miljoen voor onderzoek naar bodemreinigende bacterie

Foto: Robert Oosterbroek, aangeleverd door Hadassa Koopmans

De gemeente Utrecht krijgt 2,8 miljoen euro om aanvullend onderzoek te doen naar een bacteriepopulatie die de bodem van het Griftpark op een natuurlijke manier schoonmaakt. Met dat geld van Infrastructuur en Waterstaat kan Utrecht nieuwe technieken testen, waarmee in de toekomst mogelijk ook andere vervuilde locaties in het land aangepakt kunnen worden.

De Griftpark-bacteriepopulatie werd in 2017 ontdekt. Sindsdien wordt er samen met de universiteiten van Utrecht en Wageningen en met Deltares onderzoek gedaan om te kijken hoe de bacterie de vervuilde bodem in het Utrechtse park kan reinigen. Dat onderzoek loopt nu nog twee jaar. Komend voorjaar worden er boringen uitgevoerd naast het park tot een diepte van 90 meter om een diepere bodemlaag te kunnen bekijken dan die tot nu toe bestudeerd is. Om dat mogelijk te maken, worden er peilbuizen geplaatst om het grondwater te controleren.

Biologische afbraak bacteriën

De vervuiling in het Griftpark is veroorzaakt door een oude gasfabriek die er vroeger gevestigd was. De fabriek is in de jaren zestig gesloopt en dertig jaar daarna is de locatie een park geworden. De gemeente is toen meteen begonnen met schoonmaken van de grond door de bodemverontreiniging onder het park te isoleren tot een diepte van vijftig meter. Ook is verontreinigd grondwater opgepompd en gezuiverd. Rondom het park is de vervuilde grond al bijna allemaal weggehaald.
Tekst loopt door onder foto

Gasfabriek Griftpark. Foto: gemeente Utrecht
De vervuiling in het park is in het verleden door een gasfabriek veroorzaakt. Foto: gemeente Utrecht

Die methode is echter tijdrovend en kostbaar. Vandaar dat Utrecht nu inzet op biologische afbraak door bacteriën. Schoonmaken van de grond lijkt sneller te verlopen met de Griftparkbacteriepopulatie die bij toeval ontdekt werd. Er is nog wel nader onderzoek nodig om die methode goed te kunnen benutten.

Andere gemeenten

“Biologische afbraak van de bodemverontreiniging maakt het permanent oppompen van verontreinigd grondwater onder het Griftpark misschien overbodig of we hoeven misschien veel minder verontreinigd grondwater op te pompen. Hoe fantastisch zou het zijn dat door een bacteriegroep, hier in ons eigen Griftpark ontdekt, we straks een nieuwe natuurlijke schoonmaakmethode vinden om vervuilde grond aan te pakken. En dat daardoor andere gemeenten ook kunnen profiteren om hun vervuilde grond op een verantwoorde biologische en goedkopere manier schoon te maken”, aldus wethouder Milieu Eelco Eerenberg.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat roemt de Utrechtse aanpak. “Utrecht is het schoolvoorbeeld van een succesvolle bodemaanpak waar heel Nederland van profiteert.”

Griftpark Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Griftpark Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek

Auteur: Redactie Infrasite