Van Gelder maakt werk van CO2-reductie bij onderhoud

Bouwplaats Van Gelder Foto: Yvonne

Aannemer Van Gelder claimt al duizend ton CO2 gereduceerd te hebben bij het groot onderhoud van wegen in Amsterdam. Dat doet de aannemer onder meer door in te zetten op emissieloos werken. Dat moet volgens Van Gelder bijna 70 procent aan CO2-besparing oplevert vergeleken met een traditionele werkwijze.

Om de CO2-uitstoot te kunnen monitoren heeft Van Gelder een dashboard ontwikkeld, waarmee de uitstoot en de reductie realtime berekend kunnen worden. Het dashboard is voor het eerst gebruikt in de Samenwerkings Overeenkomst (SOK) Grote Werken met de gemeente Amsterdam. Het gaat om een langjarig contract met een looptijd van zes jaar, dat vorig jaar ingegaan is.

Elektrisch materieel

Duizend ton CO2 komt overeen met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van honderd Nederlanders, uitgaande van cijfers van Milieu Centraal. De voorlichtingsorganisatie berekende drie jaar geleden dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks tien ton CO2 uitstoot, zo’n drie keer zo veel als het gemiddelde per inwoner wereldwijd.

Gebruik maken van elektrisch materieel levert Van Gelder de meeste CO2-besparing op. Zo wordt gewerkt met elektrische graafmachine ‘de Ecodigger’ en rijden alle materieelstukken die niet elektrisch zijn op biobased diesel. Het bedrijf investeerde vorig jaar zo’n 5 miljoen euro in duurzaam materieel. Daarnaast past de aannemer asfaltmengels toe met een deklaag van 60 procent gerecycled materiaal.

Nu er inzicht is ontstaan in de CO2-uitstoot van projecten is Van Gelder ook van plan om de stikstofdepositie meetbaar te maken.

Auteur: Redactie Infrasite