LogicaCMG wint nieuwe contracten voor Galileo

Amstelveen – LogicaCMG gaat veiligheidskritische software ontwikkelen voor Galileo, het Europese civiele satellietnavigatiesysteem. Daartoe heeft LogicaCMG drie nieuwe internationale contracten gewonnen met een waarde van 7 miljoen euro. De software wordt geleverd aan GMV, verantwoordelijk voor de IPF (Integrity Processing Facility) en de OSPF (Orbit Synchronisation Processing Facility), onderdelen van het Ground Mission Segment van Galileo.

Binnen het eerste contract ontwikkelt LogicaCMG de real-time controle en besturingssoftware voor OSPF en IPF. De tweede overeenkomst is gericht op de ontwikkeling en implementatie van integriteitsalgoritmen voor IPF, de veiligheidskritische kern van Galileo. De IPF verwerkt informatie van Galileo Ground Sensor stations door de hele wereld en verifieert of de signalen die de Galileo-satellieten uitzenden voldoen aan de nauwkeurigheidseisen. Als onderdeel van beide contracten ontwikkelt LogicaCMG alle operationele software voor de IPF en een groot deel van de operationele software van de OSPF. Binnen het derde contract ontwikkelt LogicaCMG samen met Skysoft, dochterbedrijf van GMV, een integratie- en verificatieplatform dat nodig is om het verwerkingsproces van navigatie-informatie binnen IPF en OSPF te testen.

Sylvain Loddo, Manager Ground Segment and Operations van Galileo Systems bij ESA: “LogicaCMG heeft bewezen een betrouwbare leverancier te zijn van veiligheidskritische softwaresystemen voor EGNOS, de voorloper van Galileo. Wij zijn erg blij dat hun ervaring ook ten goede komt aan Galileo.”

Stuart Martin, Director Space and Satellite Communications bij LogicaCMG UK: “Deze opdrachten beslaan de hard- en software in de kern van het broadcastsysteem van de Galileo-satellieten. Onze systemen zullen er voor zorgen dat de locatie-informatie van Galileo nauwkeurig en betrouwbaar is. Dit betekent dat de applicaties die gebaseerd zijn op data afkomstig van Galileo ook betrouwbaarder zullen zijn.”

Over Galileo en EGNOS
De EC en ESA bouwen gezamenlijk aan Galileo, een onafhankelijk civiel systeem dat voldoet aan de hoogste eisen van beschikbaarheid. Galileo is Europa’s eigen wereldwijde civiele satellietnavigatiesysteem, en biedt een zeer accurate en gegarandeerde locatiebepaling. Galileo is volledig compatibel met GPS en GLONASS, de beide andere satellietnavigatiesystemen. De ESA verplichtingen voorzien in een eerste experimentele lancering in december 2005, in de daarop volgende jaren worden een viertal operationele satellieten gelanceerd om de basismetingen voor Galileo locatiebepaling uit te voeren. Bij een succesvolle afronding van deze In-Orbit Validation (IOV) fase, zal een door de EC/ESA nog te selecteren derde partij de overige satellieten en andere operationele onderdelen leveren. Eenmaal gereed bestaat het Galileo systeem uit 30 satellieten (27 operationeel en 3 in reserve). Deze omcirkelen de aarde op een hoogte van 23.616 km in drie MEO (Medium Earth Orbit) banen.

Het European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) is een samenwerkingsproject tussen de ESA, de EC en Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaartnavigatie. EGNOS is Europa’s eerste onderneming voor satellietnavigatie, en is een aanvulling het Amerikaanse GPS en het Russische GLONASS militaire satellietnavigatiesysteem. Hierdoor kunnen zij worden toegepast in veiligheidssystemen van vliegtuigen en schepen die door smalle kanalen navigeren.

LogicaCMG betrokkenheid bij Galileo
LogicaCMG is al meer dan 10 jaar betrokken bij Galileo en EGNOS. Daartoe behoren ondermeer een contract voor het ontwerp van het grondsegment (fase C0), het maken van een prototype voor de constellatiebesturing van de SCCF, het uitwerken van regels voor de commerciële initiatieven van ESA en de EC, en meer recentelijk de aanbesteding van het contract van zes miljoen Euro voor het realiseren van op Galileo gebaseerde toepassingen voor locatiebepaling. Meer informatie is hier beschikbaar.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: LogicaCMG