Eindhoven: faunabrug van composiet ter vervanging van ingestorte natuurbrug
Het is wat vloeken in de natuur, maar Eindhoven heeft zijn roze faunabrug over het Beatrixkanaal terug, al is hij nu dan van kunststof. Daarbij is hij ook iets donkerder van kleur geworden dan ontwerpster Juul Rameau oorspronkelijk had bedacht. Van roze naar framboosrood. Woensdag werd de nieuwe, stevigere variant op zijn plek gehesen, ruim drie jaar nadat zijn voorganger dramatisch in tweeën brak. Die brug hield het slechts twee jaar vol.
Over de constructie van de nieuwe brug wordt geheimzinnig gedaan. Zowel de bouwer – Damsteegt uit Meerkerk – de hoofdaannemers – Dura Vermeer en Ploegam – als de gemeente zijn bijzonder terughoudend met details. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de zaak met de bouwers van de ingestorte brug nog niet is afgewikkeld. Er is onderzoek gedaan naar de oorzaak van de instorting van de vorige brug, maar de gemeente houdt de resultaten nog immer angstvallig geheim. De bouwer benadrukt dat de nieuwe brug een ‘ander systeem’ heeft en dat de constructie een ‘fabrieksgeheimpje’ is.
Hoewel de exacte verschillen tussen de oude en nieuwe brug niet bekend zijn, verzekeren de betrokken partijen dat de nieuwe versie aanzienlijk steviger is. “Volgens berekeningen is hij steviger dan de vorige”, aldus projectleider Hendrik-Jan Vennix van de gemeente Eindhoven tegen het Eindhovens Dagblad. Daarnaast is de nieuwe 38 ton wegende brug gemaakt van composiet, een lichtgewicht materiaal dat onderhoudsvriendelijk is.
De bouw van composietbruggen is nog steeds een relatief nieuwe ontwikkeling. Volgens projectleider Marinus Copier van Damsteegt is de vraag naar dit soort bruggen beperkt, waardoor er maar weinig bedrijven zijn die zich hierop specialiseren. Desondanks is Damsteegt erin geslaagd om binnen een paar weken een nieuwe brug te bouwen.
De komende dagen wordt de brug geschikt gemaakt voor de dierenwereld. Er worden boomstronken en takken op de brugbodem geplaatst zodat eekhoorns, egels en andere kleine dieren veilig kunnen oversteken. Precies zoals ontwerpster Juul Rameau dat voor ogen zag toen ze het faunaduct ontwierp.
De kosten van de herbouw van de faunabrug zijn nog niet bekend. De verzekering zal een deel van de kosten dekken, maar de bouwer, de hoofdaannemers, de gemeente en de curator namens de inmiddels failliete bouwer van de vorige – ingestorte – brug zijn het nog niet eens over de hoogte van de schadevergoeding.
Lees ook: