Bord Fietspad

Groningse fietsbrug gerecycled in Drenthe

Bron: Inge

Een stalen fietsbrug die twintig jaar lang niet is gebruikt, heeft een nieuw leven gekregen in Drenthe. De brug lag opgeslagen in de Groningse buitenlucht en is onlangs over de N34 geplaatst. Dit gebeurde bij de toekomstige aansluiting van de provinciale weg bij Klijndijk en Odoorn. De brug kon worden gerecycled omdat de helft hiervan – een stuk van 25 meter – precies over de N34 past. Wel was het nodig om de brug iets op te knappen en te verstevigen met stalen balken aan de onderzijde, zodat strooiwagens hier in de winter overheen kunnen rijden. Daarnaast is het kunstwerk uitgerust met een nieuwe verflaag en is voor de afvoer van regenwater aan beide kanten een afvoergoot geïnstalleerd .

Jaren in opslag

De brug is eerder gebruikt als fiets- en wandelbrug over de A7, in de buurt van de oude rotonde bij Heerenveen. Na de aanpak van de rotonde in 1998 werd die overbodig. De provincie Groningen nam de brug over van Rijkswaterstaat en plaatste hem daarna jarenlang in de opslag. Eerst bij het depot Eibersburen, later op het terrein bij Meedhuizen. De brug is al geopend, maar fietsers kunnen er naar verwachting eind april gebruik van maken. Dan is de brug ook aangesloten op het nieuwe fietspad langs de Slenerweg.

De provincie Groningen is continu op zoek naar mogelijkheden om haar mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan te innoveren en verduurzamen en werkt daarvoor veel samen met de buurprovincie. Het hergebruik van de brug en de samenwerking met Drenthe is een goed slim en groen voorbeeld. Ook voor de andere helft van de brug zijn plannen voor hergebruik in Drenthe.

Auteur: Inge Jacobs