Geld. Foto: iStock / darkojow

Geen geld voor onderhoud: Pekela haalt 21 bruggen weg

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

In het Groningse Pekela zullen waarschijnlijk 21 bruggen over het Pekelderdiep gaan verdwijnen. Deze en andere bruggen zijn sterk aan onderhoud toe, maar de gemeente heeft niet het geld om ze allemaal aan te pakken.

In totaal heeft Pekela 51 bruggen, waarvan 34 over het Pekelderdiep. De bruggen werden in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw gebouwd om de recreatievaart te stimuleren. Maar waar er voor de bouw wel geld was, is dat er onvoldoende voor het onderhoud dat in steeds meer gevallen nodig is, meldt RTV Noord. Dit voorjaar bleek al dat verschillende bruggen niet veilig meer waren. De gemeente besloot daarom door het hele vaarseizoen een streep te zetten.

Niet genoeg budget

Nu moet er dus geld komen om de 34 bruggen weer in de juiste staat te brengen. Maar een recent onderzoek maakte duidelijk dat er wel budget is, maar niet genoeg om alles te doen wat er moet gebeuren. En dus wordt ervoor gekozen om 21 bruggen helemaal weg te halen. Dat is zoals het er nu voorstaat de enige manier om met de beschikbare budgetten het Pekelderdiep bevaarbaar te houden en ook in de toekomst de kosten hiervoor te kunnen dragen.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.