Cruquiusbrug. Foto: provincie Noord-Holland

Cruquiusbrug en herlegbare rioolbuis in de race voor KoopWijsPrijs

Foto: nieuwsbericht provincie Noord-Holland

De verduurzaming van de Cruquiusbrug in Noord-Holland en de herlegbare rioolbuizen van de gemeente Rotterdam dingen mee naar de KoopWijsPrijs 2021. Deze erkenning is bedoeld om maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) te stimuleren. Op 14 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Noord-Holland wil met de brug die Heemstede en Hoofddorp met elkaar verbindt een soort vlaggenschip van de eigen duurzame ambities realiseren. Het ene deel van de brug wordt vervangen en aan het andere vindt groot onderhoud plaats. De nieuwe brug wordt circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd. Modulair bouwen is het uitgangspunt en met behulp van standaardisering wordt getracht de opgedane kennis ook voor andere projecten te behouden.

Rioolbuizen schoonmaken en hergebruiken

In Rotterdam wordt er elk jaar zo’n 40 kilometer aan riool vervangen. Door hiervoor raamcontracten in te voeren, werkt de gemeente Rotterdam sinds enkele jaren veel intensiever en efficiënter samen met de betrokken aannemers. De gemeente is daarnaast begonnen met het inkopen van kunststof rioolbuizen. Die hoeven niet na vijftig of zestig jaar vervangen te worden. In plaats daarvan kunnen de buizen worden schoongemaakt en herbruikt. De gemeente heeft zijn leveranciers gevraagd om hiervoor oplossingen aan te bieden.

Met dat inkoopconcept dingt Rotterdam dus mee naar de KoopWijsPrijs, net als de Cruiquisbrug. Naast de brug en de rioolbuizen strijdt ook het ministerie van Economische Zaken mee met zijn inkoopprogramma voor werkplekhardware. Tot 13 december kan er op de genomineerden worden gestemd. Een dag later wordt tijdens het PIANOo-evenement ‘Starten met de MVI-thema’s’ duidelijk wie de prijs dit jaar mee naar huis mag nemen.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.