Vaarweg Lemmer Delfzijl. Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Acht bruggen op vaarweg Lemmer-Delfzijl worden verhoogd

Op de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD) zullen acht bruggen worden verhoogd om de kans op aanvaringen met schepen te verkleinen. Het is één van de drie maatregelen die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in dit verband neemt.

Dat schrijft de minister in reactie op vragen van PvdA-Kamerleden De Hoop en Nijboer, die het zorgwekkend vinden dat op de HLD relatief meer aanvaringen gebeuren dan op andere hoofdvaarwegen in Nederland. De route bestaat uit kanalen met vooral oude bruggen waar geleidelijk steeds grotere schepen zijn gaan varen, waardoor de kans op aanvaringen met die bruggen is gegroeid. Deze eeuw waren er zo’n dertig van zulke aanvaringen op de HLD, maar de drie meest recente vonden wel allemaal in mei van dit jaar plaats.

Volgens Van Nieuwenhuizen is er geen eenduidige oorzaak voor dit fenomeen. Soms komt het door bedienfouten of verouderde infrastructuur, maar ook technische mankementen en fouten van schippers kunnen meetellen. Wat de oorzaak ook is: de schade van zo’n aanvaring kan groot zijn, net als de gevolgen voor de scheepvaart. Dat raakt door zo’n aanvaring voor korte of langere termijn gestremd, terwijl omwonenden hinder ondervinden omdat de aangevaren brug een tijdlang niet te gebruiken is.

Bediening vervangen

Daarom kondigt Van Nieuwenhuizen drie maatregelen aan om de nautische veiligheid op de HLD te vergroten. Naast het al genoemde verhogen van acht bruggen wordt ook de bediening en bedienapparatuur op de route vervangen en geoptimaliseerd. Daarnaast zullen schippers worden aangesproken op veilig vaargedrag en zal hier waar nodig ook op gehandhaafd worden. De minister geeft verder aan dat de Paddepoelsterbrug, die na een aanvaring in 2018 al buiten gebruik is, zal worden vervangen voor nieuwbouw. Reparatie van de huidige brug zou namelijk niet tot een veiligere situatie leiden.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.