Gerrit Krolbrug. Foto: Ingmar Vos / ProNews / ANP

Weghalen aangevaren Gerrit Krolbrug vertraagd

Foto: Ingmar Vos / ProNews / ANP (eenmalig gebruik)

Het weghalen van het beschadigde onderdeel van de Gerrit Krolbrug heeft zondag vertraging opgelopen. Daardoor waren de loopbruggen en vaarweg niet zoals gehoopt maandagochtend weer open voor fietsers, voetgangers en scheepvaart.

In het weekend voer een vrachtschip tegen de brug in Groningen aan. Die raakte daarbij zwaar beschadigd. Door de aanvaring kwam de brug scheef in het draaischarnier te hangen waardoor deze niet meer kan worden bediend. De brug is afgesloten voor zowel fietsers en voetgangers als auto’s en scheepvaart.

Rijkswaterstaat begon zondag met het weghalen van het beschadigde brugdeel. De hoop was dat de bruggen voor fietsers en voetgangers maandagochtend weer gebruikt konden worden, en dat er weer schepen zouden kunnen passeren. Door een kleine tegenvaller liepen de werkzaamheden echter vertraging op. Er werd een  ponton onder het aangevaren brugdeel geplaatst, zodat die hoger kwam te liggen. Toen de drijver bijna onder de brug lag, ontstond er echter een gat waardoor het water naar binnen kon lopen. Het water moest worden weggepompt en dat zorgde voor vertraging.

Niet mislukt, wel vertraagd

Dit betekent volgens Rijkswaterstaat niet dat de operatie is mislukt, maar wel dat er vertraging is ontstaan. “Ondanks onze inspanningen rond het verplaatsen van de aangevaren brug lukt het niet om de vaarweg en de loopbruggen voor de spits open te stellen”, aldus Rijkswaterstaat maandagochtend. Hoe lang de brug nog dicht blijft voor fietsers, voetgangers en scheepvaart is nog niet bekend.

Bron: ANP
Foto: Ingmar Vos / ProNews / ANP

Lees ook: Van Gelder en Heijmans verleggen kabels en leidingen eeuwenoude bruggen

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.