Voorstel

‘BTW terug naar 9 procent stimuleert woningbouw’

Het woningtekort kan de komende jaren explosief groeien door een terugval van de bouwproductie. Volgens deskundigen  is onmiddellijk ingrijpen nodig. Een BTW-verlaging van 21 naar 9 procent voor de bouw van sociale en middeldure huurwoningen zou “een goed begin zijn.”

De kenners van adviesbureau Capital Value baseren zich onder meer op cijfers over het aantal afgegeven bouwvergunningen. Dit waren er in het eerste kwartaal van dit jaar minder dan vorig jaar. In de cijfers zijn de gevolgen van de Oekraïne-oorlog en de recent flink verder opgelopen inflatie nog niet zichtbaar. “Wij maken ons zorgen dat dit aantal verder zal terugvallen”, zegt directeur Marijn Snijders. In dat geval zouden de woningbouwambities van het kabinet ook niet meer haalbaar zijn. Naast de stijgende bouwkosten en de oorlog in Oekraïne wijst Snijders ook op de stikstofproblematiek. Bouwprojecten mogen daarom onder de huidige marktomstandigheden niet stil komen te liggen.

Capital Value, dat transactie-, taxatie- en adviesdiensten aan beleggers op de woningmarkt biedt, heeft berekend dat Nederland nu al bijna 279.000 woningen tekort komt. Als het aantal bouwvergunningen inderdaad verder terugloopt en het aantal huishoudens blijft groeien zou het tekort de komende jaren kunnen toenemen tot 350.000 à 400.000 huizen.

Onderwerpen:

Auteur: Jacques Geluk