Stadstuin Van Hasselt

Lighthouse Award voor stadstuin in centrum Roosendaal

De Stadstuin Van Hasselt in het centrum van Roosendaal is bekroond met de Lighthouse Award 2021. De waterbergende stadstuin neemt de plaats van een parkeerterrein in en brengt daarmee meer groen in de binnenstad. Aan de award is een prijs van 10.000 euro verbonden.

Except Integrated Sustainabiliy, de gemeente Roosendaal en Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV namen de Lighthouse Award 2021 in ontvangst tijdens een bijeenkomt in Zaanstad. De stadstuin liet twee mededingers achter zich: het appartementengebouw Flat 1 en het project Resilience by Design. Het feit dat er in een stadscentrum parkeerplekken verdwijnen om plaats te maken voor groene openbare ruimte wordt door de betrokkenen bij de stadstuin als uniek gezien.

Buitenlessen en cultuur

De waterweg Beekdal is het laagste punt in de stadstuin en het vormt een waterreservoir voor de omgeving. De beplanting is speciaal geselecteerd om water vast te houden. De tuin heeft daarnaast een publieke functie; zo zullen er buitenlessen en culturele bijeenkomsten worden verzorgd. En de stadstuin dient als knooppunt in de lokale infrastructuur doordat er verschillende ruimtes met elkaar worden verbonden.

“Het toont lef en ambitie om een parkeerterrein om te bouwen tot stadstuin”, verklaart de jury haar keuze. “De hoogteverschillen in de tuin verbeteren niet alleen de mogelijkheid tot regenwateropvang, ze creëren ook een prachtig landschap in stedelijk gebied. We kunnen allerlei retentiemiddelen bedenken, maar alleen als het tot zichtbare schoonheid en verbetering van de leefomgeving leidt, wordt het begrepen en geaccepteerd.”

Grote voorbeeldfunctie

“Het toont lef en ambitie om een parkeerterrein om te bouwen tot stadstuin”, verklaart de jury haar keuze. Verder wordt de combinatie van regenwateropvang en verbetering van de leefomgeving gewaardeerd, ook omdat het tweede de acceptatie van het eerste flink verbetert. De stadstuin wordt dit najaar gerealiseerd. “Het plan is zeer concreet en heeft een grote voorbeeldfunctie. Dit kan en moet op veel meer plekken voor een gebouwde omgeving die wateroverlast voorkomt, verdroging vermindert en prettiger is om in te verblijven.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.