Ondertekening slimme infra SBD Helmond. Foto: gemeente Helmond

KWS, Baas en Spectral gaan slimme infra Brainport Smart District aanleggen

Foto: nieuwsbericht gemeente Helmond

Het ontwikkelen en aanleggen van wegen, kabels en leidingen in het Brainport Smart District te Helmond is gegund aan KWS, Baas BV en Spectral. Deze infrastructuur moet er aan bijdragen om van dit gebied de slimste wijk van Nederland te maken op onder meer het vlak van mobiliteit en energie.

Het consortium van drie bedrijven, KBS genaamd, moet samen met bewoners, overheden en andere betrokkenen aan de slag met deze innovatieve infrastructuur. Deze zomer wordt al gestart met het ontwerpen en realiseren ervan. Volgens de opdrachtgever, Brainport Smart District (BSD), is het uniek dat een innovatieve en private infrastructuur volledig gezamenlijk wordt bedacht en gemaakt door alle belanghebbenden. De verwachting is dat daardoor de lat voor energie- en watersystemen van de toekomst hoger gelegd kan worden.

Aanbesteding

“Het doel is duidelijk te krijgen waar de huidige wet- en regelgeving knelt en betere oplossingen bedenken om zo de ambitie om de slimste wijk te worden waar te maken. Het eerste resultaat van de inspanningen van het bouwteam wordt aan het einde van het jaar zichtbaar, als gestart wordt met de bouw van de eerste 52 tijdelijke woningen in BSD”, aldus de toelichting op de gunning.

De benadering die voor dit project is gekozen, keert ook terug in de keuze voor KWS, Baas en Spectral. KWS is een van de grootste wegenbouwers van het land, Spectral houdt zich bezig met smart energy en Baas realiseert ondergrondse infrastructuren en elektrotechnische systemen.

Verder in bouwteam

Volgens BSD hebben zij in de aanbesteding laten zien dat ze ervaring hebben met de “interactieve en participatieve” benadering en die ook omarmen. De partijen gaan nu verder aan de slag in een bouwteam. Verschillende werkgroepen gaan onderzoeken hoe de optimale infrastructuur voor energie, mobiliteit, water en data er uit kan zien. Bij het beantwoorden van die vragen worden ook diverse kennis- en onderwijsinstellingen en waterschappen betrokken.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.