Ondertekening Leisure Lane. Foto: Aron Nijs Fotografie / provincie Limburg

Heijmans gaat fiets- en wandelroute van 33 kilometer in Limburg aanleggen

De aanleg van de 33 kilometer lange Leisure Lane is gegund aan Heijmans. Deze verbinding voor fietsers en voetgangers zal door zes Limburgse gemeenten lopen. Eind 2023 moet het werk afgerond zijn.

Deze week ondertekenden Heijmans, de provincie Limburg, IBA Parkstad en de zes gemeenten in kwestie de raamovereenkomst voor deze klus. Dat gebeurde op de locatie waar het eerste deel van Leisure Lane als voorbeeld is aangelegd, in de gemeente Beekdaelen. De verbinding zal ook door de gemeenten Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld lopen. De komende tijd gaan de partijen in bouwteamverband het detailontwerp maken en alle voorbereidingen treffen. De bouw start in de eerste helft van 2022 en moet aan het eind van het jaar daarop klaar zijn, zo is de verwachting.

Botanische bermen

De provincie noemt de Leisure Lane “meer dan een ‘gewoon’ fiets- of wandelpad, het is een attractie op zichzelf.” De provincie spreekt van een “aantrekkelijk pad” over een lengte van zo’n 33 kilometer. De route word ongeveer 4,5 meter breed en krijgt een kenmerkende verharding. Direct ernaast worden botanische bermen en opgaande beplanting aangebracht. Deze benadering moet de fietsers en wandelaars het landschap van de regio zo optimaal mogelijk laten beleven. Tegelijk moet de Leisure Lane een schakel worden in een internationaal netwerk van fietsroutes over lange afstanden.

Kaart leisure lane. Afbeelding: provincie Limburg

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.