Bord werk in uitvoering

Coronaregels zorgen voor meer veiligheid in bouw

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

De coronamaatregelen hebben gezorgd voor een verbeterd gevoel van veiligheid bij werknemers in de bouwsector. Er werd weliswaar doorgewerkt, maar door de strikte regels nam de kans op ongevallen af. Dat staat in de eerste Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO.

De algemene conclusie van dat rapport is dat de coronapandemie voor een flink verbeterd gevoel van welzijn heeft gezorgd onder Nederlandse werknemers. ABN AMRO heeft ook gekeken naar de jaren daarvoor en daarin verbeterde het welzijn van werknemers in tal van sectoren telkens met kleine stapjes. In het door corona getekende 2020 groeide het welzijn ineens met 12 procent. Daarmee heeft de pandemie ook pijnpunten blootgelegd van de jaren daarvoor.

De bouw, de zorg en de agrarische sector maakten op dat vlak de grootste groei door. “Daarbij viel het in de bouw op dat werknemers zich veel veiliger hebben gevoeld dan in voorafgaande jaren. De bouwplaats was weliswaar open, maar er golden sterke restricties die de kans op ongelukken deden afnemen”, aldus het rapport. Ook het risico om te vallen, struikelen of bekneld te raken op de bouwplaats nam af. De regel om tenminste anderhalve meter afstand te houden droeg daar aan bij, net als het feit dat wie ook maar een beetje verkouden was thuis moest blijven. Daardoor waren er doorgaans minder mensen op bouwplaatsen.

Minder werkdruk op grote bouwplaatsen

De bouwsector is verder een sterke stijger in de categorie persoonlijke ontwikkeling. “Hierbij speelt ook een rol dat meer werknemers zeggen te kunnen voldoen aan de fysieke eisen die het werk stelt, mogelijk door de afgenomen werkdruk op de grote bouwplaatsen tijdens corona.” Op het vlak van gelijkheid scoren veel sectoren onder de maat, maar ook hier doet de bouw het relatief goed door de betrekkelijk kleine inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.

Op het vlak van gezonde werkomstandigheden werd er eveneens flinke winst geboekt in de bouw. Het is samen met de industrie een sector waar werknemers in 2020 gemiddeld 15 procent minder gevaarlijke stoffen inademden, zoals uitlaatgassen en stof van beton en steen. Voor deze sectoren was dat de meest gunstige meting sinds 2014, iets waar ook verduurzaming een rol in speelt. Sectoreconoom Bouw Madeline Buijs van ABN AMRO: “We zien steeds meer elektrisch materieel op de bouwplaats. Daardoor heb je minder uitstoot. Voorheen draaiden alle machines op diesel.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.