Bord werk in uitvoering

Bouwprijs 2021 in teken digitalisering en financiering

Projecten, materialen, systemen en mensen kunnen tot 1 juli worden aangemeld voor de Nederlandse Bouwprijs 2021. Tijdens de BouwBeurs in oktober worden de winnaars bekendgemaakt. 

De prijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. In aanmerking komen die goed inspelen op  ontwikkelingen in de bouw op het gebied van digitalisering en alternatieve financiering. Daarbij wordt ook beoordeeld hoe er wordt omgegaan met eisen op het gebied van energiezuinigheid en het (her)gebruik van grondstoffen op weg naar een circulaire economie. De maatschappelijke doelstellingen people, planet en profit wegen zwaar mee in het beoordelen van de inschrijvingen. Een jury bestaande uit vijf deskundigen neemt die beoordelingen voor zijn rekening.

Bruggen, tunnels en viaducten

De prijs wordt in vier categorieen uitgedeeld en voor allemaal geldt dat het om ontwikkelingen of personen in de Nederlandse markt moet gaan. Bruggen, tunnels, viaducten en andere objecten komen in aanmerking voor winst in de categorie Civiele Kunstwerken, terwijl er ook een award wordt uitgereikt voor Bouwmaterialen & Bouwsystemen. Een prijs is er eveneens voor het meest in het oog springende project op het vlak van gebouwen.

De vierde en laatste categorie hangt deels samen met de andere drie. Deze is er namelijk voor ‘young professionals (tot circa 40 jaar) van deelnemende bouwteams die een opvallende bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het ingezonden gebouw, civiel kunstwerk of bouwmateriaal of -systeem.” Aanmeldingen kunnen worden gedaan via de website van de Nederlandse Bouwprijs.

Lees ook: Team Infra KW1 College tweede in verkiezing Onderwijsteam van het jaar

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.