Werk aan de weg

Orderboeken GWW weer iets dunner geworden

Foto: Inge Jacobs / ProMedia

De werkvoorraad in de grond-, wegen- en waterbouw is in maart opnieuw iets kleiner geworden. Gemiddeld hebben de GWW-bedrijven nu nog zeven maanden werk in het vooruitzicht.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verzorgt de maandelijkse conjunctuurmeting in de bouw. In januari en februari leverden de GWW-bouwers al een paar pagina’s uit het orderboek in en dat is in maart opnieuw gebeurd. Gemiddeld ging er twee tiende maand werkvoorraad vanaf. En dat gebeurde zowel in de waterbouw als in de grond- en wegenbouw, aldus het EIB.

In de woningbouw liep de gemiddelde orderportefeuille met een tiende maand terug tot 12,1 maanden. In de utiliteitsbouw kwam er juist twee tiende maand bij, met een totaal gemiddelde van 9,8 maanden werk in het vooruitzicht.

Oordeel over eigen orderpositie

Ruim drie op de tien bouwbedrijven geven aan dat ze het werk in maart zagen stagneren. Bij de GWW-bedrijven kwam dat door een gebrek aan orders, terwijl de B&U-bouwers aanlopen tegen personeelsgebrek. Bij 20 procent van de bedrijven nam de productie toe en bij 15 procent juist af. Drie op de tien respondenten vindt de eigen orderpositie groot, tegen een half zo grote groep die deze status als klein beoordeelde. Zo’n 40 procent van de bedrijven verwacht dat de prijzen de komende drie maanden gaan stijgen.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.