Natuurbruggen Gelderland

Dieren weten nieuwe Veluwse natuurbruggen al te vinden

Foto: nieuwsbericht provincie Gelderland

Op de Veluwe zijn deze week twee nieuwe natuurbruggen in gebruik genomen die het noorden en zuiden van het gebied met elkaar verbinden: Clemens Cornielje en Aardmansberg. Daarmee zijn de obstakels die de N302 en de N344 voor dieren vormden weggenomen. Ze kunnen nu veilig oversteken.

De nieuwe bruggen stellen dieren op de Veluwe in staat makkelijker en veiliger van de ene naar de andere plek te trekken en zo hun leefgebied te vergroten. Dat versterkt de populaties en de biodiversiteit. Dieren weten de brug al te vinden, signaleert Arjan Snel, hoofd Staatsbosbeheer Gelderland. “We zien dat de natuurbruggen al worden gebruikt door de sporen in het zand van wilde zwijnen en vossen. Juist van deze bruggen gaan ook de veel kleinere en voor stuifzanden kenmerkende soorten profiteren. Denk aan de zandhagedis, hazelworm, zandloopkevers en vlinders.”

Clemens Cornielje en Aardmansberg

De net aangelegde natuurbruggen lopen over de N344 tussen Hoog Soeren en Nieuw-Milligen en over de N302 bij Kootwijk. Een van de bruggen is vernoemd naar Clemens Cornielje, die vorig jaar afscheid nam als Commissaris van de Koning. De dertig meter brede brug is aangelegd op zandduinen en de dubbele wanden van de brug lijken eveneens op duinen.

De natuurbrug Aardmansberg is een belangrijke schakel en onderdeel van de heidecorridor over Kroondomein Het Loo. De corridor loopt vanaf Hoog Buurlo over de A1, via de natuurbrug Asselsche Heide over de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort, nu over de N344, verder naar het noorden bij de Gortelse berg. De naam van de brug komt van een honderd meter hoge heuvel in de stuwwal. De brug ligt midden in het bos. Het metselwerk van de wanden doet denken aan boomstammen.

Investering

De  bruggen kwamen tot stand met hulp van Staatsbosbeheer, Kroondomein Het Loo en gemeente Apeldoorn. De provincie Gelderland betaalde de kosten van de aanleg. Het gaat om zo’n 6 miljoen euro. Van Spijker Infrabouw heeft de bruggen geplaatst.

Met de twee nieuwe bruggen komt het totale aantal grote ecoducten in Gelderland op dertien. Drie daarvan zijn eigendom van de provincie. Daarnaast is er een groot aantal kleinere faunapassages. De komende twee jaar gaat de provincie nog 25 maatregelen nemen om natuurgebieden beter met elkaar te verbinden om zo kwetsbare diersoorten te helpen overleven.

Auteur: Redactie Infrasite