Windpark Fryslân IJsselmeer

Bouw Windpark Fryslân in IJsselmeer gestart

Foto: persbericht Windpark Fryslân – Ventolines

Consortium Zuiderzeewind is op het water begonnen met de bouw van Windpark Fryslân in het IJsselmeer. Dinsdag ging de eerste van de 89 funderingspalen de bodem in. Vanwege de bijzondere omstandigheden is er een werkplatform op maat gemaakt, de zogeheten ‘Sarens Soccer Pitch’.

Het nieuwe windpark wordt gebouwd in het Friese deel van het IJsselmeer, bij Breezanddijk. De 89 turbines komen in de vorm van een zeshoek te staan, zodat ze het zicht op de horizon zo min mogelijk belemmeren. Vanwege ondiepte in het water op die locatie en de breedte van de sluizen is het reguliere materieel voor het bouwen van een offshore windpark niet bruikbaar. Daarom zet Zuiderwind een eigen werkplatform in. Hierbovenop staat een kraan om de funderingen mee te kunnen installeren. Het werkplatform wordt straks ook gebruikt voor de installatie van de windturbines.

Stroom voor half miljoen huishoudens

Voor het plaatsen van de funderingen heeft Zuiderzeewind een aantal maanden uitgetrokken. De verwachting is dat dit werk in januari 2021 klaar is. Om die planning te kunnen halen gaat de aannemer 24 uur per dag werken, zeven dagen per week.

Als de funderingspalen eenmaal in de bodem zitten, worden er kabels getrokken tussen de palen en het transformatorstation bij Breezanddijk. Aansluitend volgt de opbouw van de 89 windturbines. In de zomer van 2021 wordt het windpark in gebruik genomen. Het zal dan zo’n 500.000 huishoudens van stroom voorzien en een vermogen leveren van 382,7 MW. Energieleverancier Eneco gaat vijftien jaar lang de stroom afnemen.

850 miljoen euro

De bouwcombinatie Zuiderzeewind bestaat uit Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord Offshore Wind. Na oplevering neemt Siemens nog zestien jaar het onderhoud voor zijn rekening. De bouw van het windpark kost ongeveer 850 miljoen euro, waarvan de provincie Friesland 100 miljoen investeert. Een aantal banken financiert zo’n 700 miljoen euro.

Windpark Fryslân IJsselmeer

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite