Nieuwe Hartelfietsbrug open

De Hartelfietsbrug bij Spijkenisse, de langste fietsbrug in Zuid-Holland, gaat woensdag 26 oktober 2011 om 14.00 uur open. Fietsers kunnen dan van de nieuwe brug gebruik maken. De bouw van de Hartelfietsbrug, een project van de provincie Zuid-Holland, begon in april 2010 en is volgens planning op tijd afgerond.

Vorige week zijn de laatste werkzaamheden aan de zeshonderd meter lange brug verricht: het plaatsen van stalen hekken die voorkomen dat mensen zomaar van de fietsbrug op de waterkering over het Hartelkanaal kunnen komen.

Oplossing verkeersdrukte

De Hartelfietsbrug is een belangrijke stap in het oplossen van de dagelijkse verkeersdrukte op de huidige Hartel(auto)brug en het verbeteren van de bereikbaarheid van Voorne-Putten. De aparte fietsbrug maakt het namelijk mogelijk de Hartelbrug te verbreden tot 2×2 rijstroken omdat het huidige fietspad op de Hartelbrug plaats maakt voor een extra rijstrook voor autoverkeer. De eerste werkzaamheden aan de Hartel(auto)brug starten – afhankelijk van het weer – naar verwachting eind dit jaar.

Bouwen op Deltawerken

De Hartelfietsbrug is niet alleen vanwege zijn lengte een bijzonder bouwwerk. De basculebrug is op een deel van de Deltawerken gebouwd – de waterkering over het Hartelkanaal – en ligt tussen de waterkering en de Hartelbrug in. Vanwege het belang van de waterveiligheid mocht de werking van de kering tijdens de bouw niet worden aangetast.

Delen van de fundering van de fietsbrug zijn daarom in het beton van de kering geschroefd in plaats van geheid om schade door trillingen te voorkomen. Ook is de fietsbrug partje voor partje aan elkaar geplakt, een bouwmethode die in Nederland sinds decennia niet meer is toegepast omdat deze zo bewerkelijk is. Deze aanpak zorgde er ook voor dat scheepvaartverkeer veel minder last had van stremmingen.

Samenwerkende overheid

De Hartelfietsbrug is een project van de provincie Zuid-Holland en is mede gefinancierd door de Stadsregio Rotterdam. Bij de aanleg waren ook Rijkswaterstaat en de gemeente Spijkenisse nauw betrokken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Hartelfietsbrug? Kijk dan op www.zuid-holland.nl/hartelfietsbrug

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland