Nieuwe hoogleraar binnen Witteveen+Bos

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft bekend gemaakt dat dr.ir. T.A.M. (Theo) Salet per 1 januari 2012 benoemd wordt tot hoogleraar bij de faculteit Bouwkunde. Salet wordt deeltijd-hoogleraar Material related Structural Design – Concrete Structures binnen de unit Structural Design. Salet combineert het hoogleraarschap met zijn baan bij ingenieursbureau Witteveen+Bos.

Ontwikkelingen in de branche

Salet is zeer goed op de hoogte van ontwikkelingen in de branche en zoekt naar innovatieve oplossingen. Met zijn nieuwe leerstoel hoopt hij een bijdrage te leveren aan het verminderen van de afstand tussen kennis en industrie, door de focus te leggen op duurzaamheid, ketenintegratie en kennisintegratie. ‘Ik wil het ontwerp centraal stellen in het onderwijs. Dit betekent in de Bachelorfase meer aandacht voor het verkrijgen van kennis en bewustwording van het materiaal, waarbij we gebruik maken van eigentijdse studiematerialen – en methoden, zoals serious gaming en e-learning. In de Masterfase moet de focus liggen op onderzoek en optimalisatie van het gebruik van FEM, form finding, nanotechnologie, BIM en experimenteel onderzoek’, aldus Salet.

Loopbaan

Theo Salet studeerde aan de TU/e en is in 1990 gepromoveerd bij de faculteit Bouwkunde op het constructief gedrag van betonnen sandwich elementen. Sinds 1998 is Salet werkzaam bij Witteveen+Bos, waar hij sinds 2007 hoofd is van de product-marktcombinatie Gebouwen. Salet is actief betrokken bij ontwikkelingen en innovatie op het gebied van bouwinformatiemodellen (BIM), duurzaamheid en parametrisch associatief modelleren. De kennis is toegepast bij onder andere de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en de nieuwe overkapping van ijsbaan de Scheg in Deventer. Namens Witteveen+Bos is Salet partner in de Factory of the Future, een samenwerkingsverband gericht op het ontwerpen van duurzame industriële gebouwen en processen voor de maakindustrie op basis van C2C-principes. Ook is hij coördinator van het cluster gebouwen binnen het Strategic European Engineering Network, een op kennisdeling gericht netwerk van vier internationale ingenieursbureaus (Deense NIRAS, Franse Sogreah, Zweedse Tyréns en Witteveen+Bos).

Bij Witteveen+Bos staat deze wijze van kennisontwikkeling hoog in het vaandel en het Deventer ingenieursbureau is content met het hoogleraarschap van Salet in Eindhoven. De leerstoel in Eindhoven is een mooie aanvulling op de hoogleraarschappen in Delft, waar nu prof.dr. ir. François Clemens een leerstoel Riolering bekleedt en waar prof.ir. Jaap van der Graaf tot 2009 hoogleraar Behandeling van afvalwater was.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Witteveen+Bos