Vernieuwing Bouw: Samen een impuls geven aan duurzame samenwerking

Een duurzame samenwerking in de sector. Afgelopen jaren hebben zo’n dertig bedrijven zich gecommitteerd aan de Leidende Principes. Tijd om ervaringen te delen en toekomstplannen te maken, tijdens een bijeenkomst met de initiatiefnemers. “Constructief en kritisch is gewerkt met elkaar om de Leidende Principes verder te implementeren.”, zegt Jacqueline Schlangen, directeur van Vernieuwing Bouw. “We zien resultaten, maar we zijn er nog niet. Er is meer impact mogelijk.”

Leidende principes: Samenwerken en ketenverantwoordelijkheid

“Ons besef is steeds groter dat we kennis en kunde van de ketenpartners hard nodig hebben, om de faalkosten te reduceren en waarde toe te voegen aan de producten.”, zegt Henk Bol, directeur BAM Utiliteitsbouw en bestuurslid van Bouwend Nederland. De aanwezigen gaan hun opdrachtnemers uitdrukkelijker uitnodigen om meer feedback te geven. Dit helpt alle partijen om hun eigen processen nog verder aan te scherpen.

Zeven ambitieuze bouwbedrijven hebben in 2008 de handen ineen geslagen om in te spelen op de vraag naar een meer maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering in de bouw, inmiddels hebben 30 bedrijven zich gecommiteerd aan de Leidende principes. Met de Leidende Principes hebben de initiatiefnemers een impuls gegeven aan duurzame samenwerking in de sector. De Leidende Principes bieden het opdrachtgevend bouwbedrijf, de gespecialiseerde aannemer, de opdrachtgever en andere betrokken partners een uitgangspunt voor professioneel, integer, maatschappelijk verantwoord en transparant handelen. Professionele samenwerking en ketenverantwoordelijkheid staat daarbij centraal. Meer informatie vindt u op http://www.bouwendnederland.nl/web/Actueel/leidendeprincipes/pages/default.aspx.

Vernieuwing Bouw heeft samen met Bouwend Nederland, Dura Vermeer en VolkerWessels het initiatief genomen tot de Ontbijtsessie Leidende Principes. Aanwezig waren de topbestuurders van toonaangevende bouwbedrijven. Tijdens deze bijeenkomst konden de ondertekenaars ervaringen delen omtrent de invoering en uitvoering van de Leidende Principes in hun bedrijf. Er is hernieuwd commitment uitgesproken en gezamenlijk acties voor 2011 en 2012 zijn afgesproken.

Uniek netwerk

Vernieuwing Bouw is een onafhankelijk platform voor ontmoeting, kennisuitwisseling en samenwerking in de bouw. Organisaties die de vernieuwing in de bouwsector belangrijk vinden verbinden zich aan Vernieuwing Bouw en zijn partner. Het netwerk van Vernieuwing is uniek doordat de hele bouwsector aan tafel zit. De partners van Vernieuwing Bouw komen uit alle delen van de bouwsector, zoals Rijksoverheid, gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven, ingenieurs, architecten, installateurs en kennisinstellingen. Ze hebben verschillende rollen in het bouwproces, maar werken allemaal aan één doel: vernieuwen in de praktijk.

Vernieuwers in de bouw

Aan Vernieuwing Bouw zijn 63 organisaties verbonden. De strategic partners zijn: Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, Aedes, UNETO-VNI en AFNL.

Partners van Vernieuwing Bouw zijn: CROW, Van den Heuvel Werkendam, NLingenieurs, Portaal Vastgoed Ontwikkeling, Gemeente Utrecht/IBU Stadsingenieurs, Procap adviseurs en projectmanagers, Bennema Vastgoed, SBR, Gemeente Alphen a/d Rijn, BAM, BOB Opleiding, Training en Advies, TSM Business School, BELFOR (Nederland), Mecanoo Architecten, Havensteder, Volker Wessels, Brink Groep, Centre for Process Innovation in Building and Construction (CPI)/TU Delft, InTouch, Balance & Result Organisatieadviseurs, Dura Vermeer, CURNET, Grontmij, Gemeente Amersfoort, HÈT Facilitair Bureau, Dick van Gameren Architecten, Van Dijk Maasland, ProRail, Stichting Post Academisch Onderwijs (PAO), Gemeente Hoorn, Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, Croon Elektrotechniek, Business School Nederland, KPMG Building and Construction, Kraan Bouwcomputing, Strukton Groep, RnR Group, Deerns Raadgevende Ingenieurs, Wonion, Ballast-Nedam, Installatiebedrijf en Ingenieursbureau Koldijk, Dyka, CFE Nederland, Breijer, Timpaan, Van Ieperen Groep, HEVO, Hurks groep, Universiteit Utrecht, Imtech Traffic & Infra, Vereniging van Waterbouwers, Railforum, Gemeente Purmerend, GMB Beheer, LUXimprove, De Bouwer & Partners en Constructing Excellence.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Vernieuwing Bouw (opgegaan in De Bouwcampus)