Grontmij monitort met OSMOS voor Rijkswaterstaat

viaduct Waelschenheuvel op de A2 nabij Urmond gemonitord met OSMOS

In opdracht van Rijkswaterstaat monitort Grontmij viaduct Waelschenheuvel op de A2 nabij Urmond met monitoringsysteem OSMOS. Het is voor het eerst dat dit innovatieve systeem in Nederland wordt ingezet voor Rijkswaterstaat. Vanwege uitbreiding van de A2 met spitsstroken is het viaduct versterkt. Met behulp van het OSMOS-systeem brengt Grontmij de effecten hiervan nauwkeurig in kaart.

Al eerder gaf Grontmij een demonstratie van het monitoringsysteem aan Rijkswaterstaat om de gevolgen van de verbreding van de A12 voor de Galecopperbrug in Utrecht aan te tonen. Hieruit kwamen de nauwkeurigheid van het systeem (op 0,002mm) en de heldere en bondige rapportage van de meetresultaten sterk naar voren.

Het OSMOS-systeem maakt gebruik van optische sensoren en een monitoringstation, die aan een constructie worden geplaatst. De technologie is gebaseerd op lichtintensiteitsmetingen. Er wordt een lichtstraal met een startintensiteit door de glasvezelsensoren gestuurd. Naarmate de vervormingen toenemen of afnemen treedt een verandering van lichtintensiteit op die het meetsysteem registreert. De verandering aan gemeten lichtintensiteit is de maat voor de optredende vervorming.

Grontmij is continue op zoek naar duurzame oplossingen. Omdat het OSMOS-systeem minimaal 25 jaar meegaat, is hiermee een duurzame oplossing gevonden om continue gebouwen en kunstwerken te monitoren. Wereldwijd wordt het OSMOS-systeem al veelvuldig gebruikt. Zo worden de Gotthardtunnel in Zwitserland en de Manhattan Bridge in New York gemonitord met behulp van dit systeem.

Grontmij
Grontmij is een toonaangevend duurzaam ontwerp-, advies- en managementbureau dat actief is in de groeimarkten water, energie, infrastructuur en duurzame planning en ontwerp. De kern van onze activiteiten is en blijft het creëren van waarde voor onze klanten door het ontwerpen en realiseren van een duurzame woon- en werkomgeving. Grontmij is het op drie na grootste advies- en ingenieursbureau in Europa met bijna 300 kantoren verspreid in de regio en nog eens 50 elders in de wereld. Wij hebben bijna 11.000 professionals over de hele wereld. Onze keten van diensten loopt van grote, duurzame water- en energie-infrastructuurprojecten tot het ontwerpen van efficiënte mobiliteit- en transportnetwerken die vorm geven aan onze woon- en werkomgeving met respect voor het milieu. Hoewel we ons 100-jarig bestaan naderen en kunnen bouwen op bijna een eeuw aan ervaring, geven we er de voorkeur aan vooruit te kijken en de wereld waarin we leven te verbeteren. Door bij al onze ontwerp-, advies- en managementdiensten duurzaamheid als uitgangspunt te nemen zijn onze gekwalificeerde mensen in staat om oplossingen te bedenken die de toekomst zowel vormgeven als respecteren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Sweco Nederland