Bedrijven tonen belangstelling voor bouwinnovaties

Zoetermeer – Bouwbedrijven hebben veel belangstelling voor het toepassen van innovaties. Dat bleek 27 maart 2007 op de eerste Bouw Innovatie Veiling in het Bouwhuis in Zoetermeer. Op 14 van de 25 innovaties werd geboden door bouwbedrijven, waaronder Volker Wessels, BAM, Ter Steege Bouw, Dura Vermeer, Ballast Nedam, BMU groep en van Hoogevest Bouw. Met de veiling werd een bedrag van 5.000 euro opgehaald voor Habitat voor Humanity, een wereldwijd werkende organisatie die huizen bouwt voor gezinnen in nood.

Op de Bouw Innovatie Veiling kon worden geboden op het exclusieve recht om met de uitvinder of octrooihouder te bezien of de innovatie in de praktijk kan worden toegepast, of verder kan worden ontwikkeld. Voor deze gesprekken wordt een tijdsduur van acht weken afgesproken. Komen bouwer en uitvinder binnen deze tijd tot een overeenkomst, dan kan men zaken doen.

Met de verkoop van 60 procent van de aangeboden kavels is de score is ongeëvenaard hoog voor een innovatieveiling, aldus bedenker Mario van Unen van Nenunav en organisator Peter Fraanje van Bouwend Nederland. Fraanje: ´Zo´n veiling is natuurlijk even wennen en het is ook spannend of en hoeveel er wordt geboden, maar ik denk dat dit voor een eerste veiling een goed resultaat is. De sfeer was goed, ook op de Innovatiemarkt na afloop, waar ook nog zaken zijn gedaan. Uit de positieve reacties van de ruim honderd aanwezigen, maak ik op dat het is gelukt om de wereld van de uitvinders te verbinden met de wereld van de bouw. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Bouwend Nederland zal nu eerst zorgen dat aanbieders en bouwers met elkaar in contact komen´.

Oud-Kamerlid Pieter Hofstra daagde de aanwezige bouwbedrijven uit om op de zogeheten kavels te bieden. Het meest werd geboden voor kavel 3, een akoestische techniek voor de detectie van objecten op of in de grond. Deze innovatie ging uiteindelijk voor 500 euro naar BAM Infra. Het Slim3Kozijn en Nodust, een fijn stof bestrijder gingen voor 200 respectievelijk 150 euro onder de hamer. Andere vindingen waarop werd geboden zijn: een energiezuinige airco, geïntegreerde windturbines voor gebouwen, piepbeton, een trekvaste verbinding voor betonnen persleidingen, een draaibaar drijvend vliegveld, de thermopower roof, de valbuis (een scharnierpengeleider), Xiriton een steenachtig materiaal op basis van plantaardige vezels, Wood Stud, het duurzame alternatief voor Metal Stud, Drijvende Kavels voor wonen en werken op het water en een houten, botsveilige lantaarnpaal .

Innovatie manager Wouter Don van Volkers Wessels stelde in een korte inleiding dat meer Senseo´s in de bouw nodig hadden. Volker Wessels heeft met het OCAP-project waarbij CO2 uit Pernis aan tuinders in het Westland wordt geleverd zo´n Senseo tot stand gebracht. ´Zien is geloven, zeggen we maar al te vaak, maar voor baanbrekende innovaties is precies het omgekeerde nodig: geloven is zien´, aldus Wouter Don.

Op de Bouw Innovatie Veiling werd ook de Aannemer Innovatie Prijs uitgereikt. Arnold Vanderlinden, directeur van het gelijknamige timmerbedrijf uit het Limburgse Born won de tweejaarlijkse prijs met zijn Deurmaat, een prachtige vinding die het afhangen van deuren vergemakkelijkt. De cheque van 1.000 euro die Vanderlinden ontving uit handen van Pieter Hofstra en hoofdredacteur Peter de Winter van het blad Aannemer, gaf hij spontaan door aan Habitat for Humanity. Hiermee kwam de totale opbrengst van de eerste Bouw Innovatie Veiling uit op 5.000 euro.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland (Brancheorganisatie)