Esha wint Nederlandse Bouwprijs

Lasautomaat biedt uitbreiding mogelijkheden om bitumen brandveilig te verwerken op daken

Groningen – 5 februari 2007 – Esha Waterproofing heeft de Nederlandse bouwprijs gewonnen in de categorie ‘materieel’! Dit is tijdens het gala van de Nederlandse bouw bekend gemaakt.

Jurycommentaar
De jury is positief over dit onderwerp. Vooral de veiligheidsaspecten van dit apparaat worden geroemd. Er is geen sprake van open vuur en door de zuurstofarme verbrandingsgassen is er geen kans dat er brand ontstaat. Hierdoor kan brandveilig gewerkt worden op daken. Daarnaast is het een slim apparaat dat voorziet in een constante kwaliteit en is het een milieuvriendelijke automaat.

De inzending
Speciaal voor het brandveilig werken met bitumineuze en kunststof dakbanen heeft Esha Waterproofing een nieuwe lasautomaat ontwikkeld. De toekomstige NEN 6050 (nu nog NVN) “brandveilig ontwerpen, detailleren en werken aan daken” stelt dit verplicht binnen de dakenbranche. Door het lassen met zuurstofarme verbrandingsgassen in plaats van elektronisch verwarmde lucht is er geen risico op brand. Daarnaast bereikt de volledig automatische lasautomaat een zeer hoge capaciteit welke vergelijkbaar is met de verwerkingsnelheid bij het werken met een brander. De ingebouwde computer zorgt voor een constante temperatuur en snelheid, waarbij een constante stroomvoorziening minder noodzakelijk is dan bij een elektronisch aangedreven lasautomaat.

Innovatief karakter
De techniek, waarbij een mengsel van gas en lucht tot ontbranding wordt gebracht in een gesloten ruimte, is speciaal ontwikkeld voor deze lasautomaat. Momenteel wordt dezelfde techniek doorontwikkeld voor diverse andere brandveilige toepassingen zoals automatische handföhns, droogmachines en luchtmessen. De handföhn is voor het verwerken van details in het dakvlak. De droogmachine en het luchtmes voor het brandveilig droog maken van bestaande dakbedekking. Hierdoor is werken bij vochtige omstandigheden beter mogelijk.

Milieuvriendelijk
De lasautomaat heeft een rendement van ongeveer zestig procent. Dat wil zeggen dat zestig procent van de warmte ook daadwerkelijk wordt gebruikt om te lassen. Dit zorgt voor een lager gebruik van gas per vierkante meter dakoppervlakte ten opzichte van een gasbrander. Een gasbrander heeft een rendement van ongeveer tien procent.
De lasautomaat werkt al bij een stroomvoorziening van 150 watt, dit is lager dan de elektronisch aangedreven lasautomaten welke tot aan 4000 watt stroomvoorziening vragen. Samengevat is het gebruik van lasautomaten klimaatvriendelijk en duurzaam.

Imagoversterking voor de bouwsector
De lasautomaat draagt bij aan de verdere professionalisering van de dakenbranche. Bij de ontwikkeling van de lasautomaat is goed gekeken naar de werkomstandigheden van de dakdekker. Een belangrijk voordeel is dat de lasautomaat vooruit werkt. De dakdekker werkt hierdoor met zijn gezicht gericht op valgevaarlijke details. Daarnaast heeft de lasautomaat een dodemanshendel, zodat bij enige calamiteit de machine direct stopt.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Nederlandse Bouwprijzen 2007 uitgereikt

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Esha Infra Solutions