Arnhem Centraal wint Schreudersprijs ondergronds bouwe

Gouda – Tijdens de COB-Dag 2005, 15 december is voor de vierde keer de Schreudersprijs uitgereikt. Winnaar is het project ‘Arnhem Centraal’, de ambitieuze herinrichtingsoperatie van het Arnhemse stationsgebied. Een eervolle vermelding kreeg ‘het Souterrain’, de uiteindelijk zeer succesvol gerealiseerde ‘Haagse tramtunnel’.

‘Durf en visie, in combinatie met een hoog ambitieniveau’, met die beoordeling roemde de jury de winnaar: gemeente Arnhem, UN Studio en Arup bv. De gemeente Arnhem laat met dit project zien dat ondergronds bouwen een grote toegevoegde waarde heeft bij het realiseren van een lastige ruimtelijke opgave van verdichting, wegnemen van knelpunten in de infrastructuur en het bereiken van een hoge kwaliteit, aldus de jury. Dat de zeer diverse verkeersstromen elkaar in dit ontwerp – waar architect Ben van Berkel voor tekende – niet kruisen, noemt zij een ‘grote prestatie’.

Souterrain
De Schreudersprijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt, door de Haagse wethouder Verkeer en Binnenstad, Bruno Bruins. Plaats van handeling was de Haagse discotheek Asta, gelegen op een steenworp afstand van het Souterrain. Het Souterrain kreeg dan ook ruimschoots aandacht tijdens de middag. De eervolle vermelding verkreeg het Souterrain ‘vanwege het prachtige eindresultaat’. De jury: ‘Het lopen op het perron geeft een gevoel van opwinding, alsof je ‘op straat’ loopt. Dat is het grootste compliment dat je een ondergrondse ruimte kunt geven’.

Schreudersprijs
De tweejaarlijkse Schreudersprijs wordt uitgereikt door de Stichting A.M. Schreuders. De prijs is vernoemd naar de heer A.M. Schreuders die daarmee bouwend Nederland wil prikkelen tot vernieuwend ruimtegebruik beneden het maaiveld. De heer Schreuders (86) was ook dit jaar als publiek aanwezig bij de uitreiking. De Schreudersprijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 25.000 euro. De Arnhemse wethouder Sander van Bodegraven zei bij de overhandiging van de cheque dit bedrag te willen besteden aan verdere ondergrondse innovatie in zijn stad. ‘We willen over twee jaar opnieuw de Schreudersprijs winnen’, benadrukte hij.

Gemeengoed
De Schreudersstichting constateert verheugd dat ondergronds bouwen steeds meer gemeengoed wordt, wat zich niet alleen uit in grootschalige tunnelboorprojecten, maar ook in een verrassend aantal kleinschalige ondergrondse projecten. ‘De ontwikkeling van een donker hol naar een volwaardige leefruimte onder het maaiveld lijkt onstuitbaar’, stelt het juryrapport Schreudersprijs 2005. Voor de Schreudersprijs 2005 kon de jury dan ook kiezen uit veertien inzendingen, alle van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting A.M. Schreuders