Genomineerden Schreudersprijs 2005 bekend

Gouda – Op donderdag 15 december 2005 wordt voor de vierde maal de Schreudersprijs uitgereikt. De jury heeft vijf inzendingen geselecteerd die mogen meedingen naar de onderscheiding die bekend wordt gemaakt tijdens de COB-Dag. Makkelijk had de jury onder voorzitterschap van prof.ir. Johan Bosch het er niet mee. In het juryrapport is sprake van ‘inzendingen met grote verscheidenheid, hoge kwaliteit’, maar ook ‘veel plezier door de juryleden bij het beoordelen’.

Hieronder de genomineerde projecten in het kort:
– Het “MuZEEum” in Vlissingen en het “Stadhuiscomplex” in Leeuwarden (beide ingezonden door de Rijksgebouwendienst)
– De “Thomassentunnel” – voorheen Calandtunnel in Rotterdam (Rijkswaterstaat)
– Het “Rijksmuseum” in Amsterdam (Arcadis Bouw en Cruz y Ortiz
– Het Souterrain te Den Haag/Haagse tramtunnel (Office for Metropolitan Architecture en LAB-DA)
– Arnhem Centraal (Gemeente Arnhem, UN Studio en Arup bv)

Schreudersprijs
Ondergronds ruimtegebruik vraagt inventiviteit, initiatief en een integrale benadering. Dat is de visie van A.M. Schreuders en van de naar hem vernoemde stichting. Met de Schreudersprijs probeert hij bouwend Nederland te prikkelen tot vernieuwend ruimtegebruik beneden het maaiveld. Inventiviteit is volgens de Stichting A.M. Schreuders essentieel. Niet alleen wat ontwerp en techniek betreft, maar ook qua aanpak. Geïntegreerd denken is daarbij een belangrijke beoordelingsfactor.

Algemeen
Om bijzondere prestaties op het gebied van ondergronds bouwen te stimuleren, is de Schreudersprijs in het leven geroepen. De tweejaarlijkse Schreudersprijs wordt uitgereikt door de Stichting A.M. Schreuders en is bedoeld om het ondergronds bouwen in Nederland te stimuleren. Tijdens de COB-Middag op 15 december 2005 wordt de Schreudersprijs voor de vierde maal toegekend. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 25.000 euro. Indien meerdere personen, instellingen of bedrijven hebben meegewerkt, verdeelt het bestuur van de stichting het bedrag tussen de deelnemende partijen, bij voorkeur naar evenredigheid. Op voorstel van de jury kan het bestuur overwegen één of meerdere eervolle vermeldingen toe te kennen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting A.M. Schreuders