Sleephoppers suppleties baggeren Noordzeekanaal

Haarlem – De werkzaamheden bij de strandsuppletie Egmond zijn tijdelijk gestaakt vanwege de weersomstandigheden. De sleephopperzuiger Alpha B is ingezet om baggerwerkzaamheden op het Noordzeekanaal tussen de skiheuvel Spaarnwoude en pont Velsen ter hoogte van Velsen en de buitenhaven van IJmuiden uit te voeren.

Rijkswaterstaat zet de schepen in op minder weersafhankelijke werkzaamheden. Hierdoor wordt voorkomen dat de dure sleephopperzuiger stil komt te liggen. Het uitvoeren van strandsuppleties met sleephopperzuigers is zeer weersafhankelijk. Bij harde wind en hoge golven is het niet mogelijk de suppletiewerkzaamheden uit te voeren.

Bij de zandsuppleties moest dinsdag 17 mei 2005 de zinkerleiding, waardoor het zand op het strand wordt gepompt, worden verplaatst van Egmond naar het strand van Castricum/Heemskerk. Dit is werk wat al snel door golven en harde wind wordt bemoeilijkt. Daarom moest tijdelijk worden gestaakt met suppleren en is de sleephopperzuiger ingezet op onderhoudsbaggerwerk.

De licht verontreinigde baggerspecie uit het Noordzeekanaal is vervoerd naar het Slufterdepot te Rotterdam. Op de terugweg heeft de sleephopperzuiger schone baggerspecie opgezogen uit de Maasmond en gestort op de stortplaats in de Noordzee. Daarna is nog onderhoudsbaggerwerk uitgevoerd in de buitenhaven van IJmuiden.

Woensdag 18 mei 2005 is de zinkerleiding verplaatst en wordt weer gestart met het opspuiten van het strand. De strandsuppletie van Castricum/Heemskerk zal circa 4 weken in beslag nemen, zodat de werkzaamheden nog voor het recreatieseizoen zijn voltooid.

Mocht vanwege de weersomstandigheden de suppleties nogmaals gestaakt worden, zullen sleephoppers weer ingezet worden voor het baggerwerk Noordzeekanaal en Buitenhaven IJmuiden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland