Start aanleg leidingentunnel onder Calandkanaal

Zoetermeer – Directeur Pieter Struijs van het Havenbedrijf Rotterdam heeft op 27 april 2005 het officiële startsein gegeven voor de aanleg van een leidingentunnel onder het Calandkanaal. Saturn, het samenwerkingsverband tussen Dura Vermeer en Züblin voert het project uit. De kosten voor de aanleg bedragen circa € 10 miljoen.

De tunnel biedt ruimte aan circa 25 pijpleidingen, heeft een lengte van 400 meter en ligt 25 meter onder de grond. Eind van het jaar zal de aanleg gereed zijn. De kosten voor de aanleg bedragen circa € 10 miljoen.

De aanleg past in het beleid van het Havenbedrijf om de ruimte in het haven- en industriegebied zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Uit een knelpuntenstudie van het Havenbedrijf eind jaren negentig bleek dat bij de passages van rivieren ruimtegebrek zou ontstaan voor de aanleg van pijpleidingen. Toen is besloten tot de aanleg van leidingentunnels. In 1999 werd de eerste leidingentunnel onder de Oude Maas opgeleverd, eveneens door Saturn.

De Calandtunnel wordt iets kleiner qua doorsnede – 2,80 meter in plaats van 4,20 meter – en zal waarschijnlijk 20 jaar in de behoefte voorzien. Pal naast de tunnel kan een soortgelijke tunnel worden aangelegd. In de haven liggen voor een lengte van ongeveer 1500 kilometer pijpleidingen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Dura Vermeer Groep NV