Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat daagt uit met mobiliteitschallenge

Van 17 februari tot 31 maart is er de mobiliteitschallenge. Hiermee daagt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) creatieve ondernemers uit tot innovatieve oplossingen die de overgang naar duurzaam reizen en een circulaire economie versnellen. Het doel van deze challenge: zo min mogelijk CO2 uitstoten én slimmer omgaan met grondstoffen. Deelnemers maken kans hun innovatie te versnellen.

Reduce, reuse, recycle

Het ministerie van IenW streeft naar een leefbare wereld, voor nu en voor later. Daarom zoekt het ministerie creatieve start-ups, scale-ups of andere innovatieve ondernemers die oplossingen hebben om grondstofgebruik te verminderen (reduce), onderdelen te repareren of te hergebruiken (reuse) of bestaande grondstoffen om te vormen (recycle) en ze te verwerken in een nieuw vervoersmiddel of brandstof. Deze oplossingen moeten klaar zijn voor verdere ontwikkeling en binnen twee jaar op de markt geïntroduceerd kunnen worden. Deelnemers kunnen hun oplossing tot uiterlijk 31 maart indienen.

Dineke van den Burg, adviseur innovatie bij IenW: ‘Innovatie en duurzaam vervoer is voor ons een belangrijk onderwerp. Daarom organiseren we deze challenge. Met de resultaten krijgen we in beeld wat er speelt en hopen we ontwikkelingen te kunnen versnellen. Dat is hard nodig, willen we de klimaatdoelen van Parijs behalen.’

Duurzaamheid loont

De winnaar krijgt een geldbedrag van € 20.000 en professioneel advies van vakmensen die de oplossing vooruithelpen. Op 9 april selecteert de jury, bestaande uit ervaren professionals uit de wereld van duurzame mobiliteit en circulariteit, de zes beste oplossingen. De jury kiest hier uiteindelijk drie kanshebbers uit.

De drie genomineerden krijgen de unieke kans om tijdens de Intertraffic in Amsterdam (van 21 – 24 april 2020) hun idee te demonstreren. De prijsuitreiking is op 21 april op de Intertraffic.

Meer informatie

Bekijk de mobiliteitschallenge reduce, reuse, recycle online. Op donderdag 5 maart organiseert het ministerie een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden in het LEF bij Rijkswaterstaat in Utrecht. Inschrijven voor deze bijeenkomst.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)