Hackathon de Smart Charging Challenge op 9 en 10 maart

Foto: Ivo Ketelaar

De elektrische auto wordt de toekomst. Zijn we daarop voorbereid?

In 2025 moeten bijna alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Ook de opwek van duurzame energie maakt een stormachtige ontwikkeling door. Hoe kan de elektrische auto de energietransitie versnellen? We moeten nadenken over onze energie-infrastructuur en hoe we deze revolutie in mobiliteit en energie mogelijk gaan maken.

Het Living Lab Smart Charging organiseert op 9 en 10 maart 2018 daarom een Hackathon: de Smart Charging Challenge.

Tijdens deze twee dagen buigen verschillende teams van studenten, start-ups, technici, stedenbouwkundigen, app-ontwikkelaars en andere experts en idealisten zich over vraagstukken, problemen en uitdagingen met betrekking tot Smart Charging oftewel slim laden. Met slim laden wordt de manier bedoeld waarop elektrische voertuigen geladen kunnen worden met maximaal gebruik van duurzame energie en zonder overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Eenvoudig gezegd: auto’s sneller laden als de zon schijnt of de wind waait, auto’s terug laten leveren aan het net wanneer elders de stroomvraag groot is.

Auto’s, zelfrijdend of nog met bestuurder, worden steeds slimmer en zijn met andere apparaten verbonden in het Internet of Things. In de stad van de toekomst wisselen we energie uit in een Internet of Energy. Smart Charging is daarmee een interessant concept waar het Living Lab zoveel mogelijk knappe koppen en innovatieve bedrijven wil betrekken.

De Hackathon kent vier centrale vraagstellingen waarmee de organisatie de creativiteit van de deelnemers wil aanboren:

  • Hoe krijgen we de energie die we winnen uit zonlicht optimaal in de batterij van een elektrische auto?
  • Hoe laten we auto’s communiceren met elkaar en met het elektriciteitsnet zodat zij onderling de stroomtoevoer kunnen verdelen? Is de blockchaintechnologie zoals IOTA hierin een antwoord?
  • De gemeente Amsterdam wil zich voorbereiden op de elektrische toekomst en zoekt de beste manier om zonnepanelen en laadpalen op elkaar aan te laten sluiten. Hoe pakken we dat het beste aan?
  • Hoe maken we het de gebruiker zo makkelijk mogelijk om te laden op tijden waarop de beschikbaarheid van duurzame energie optimaal is? Hoe vind je makkelijk een vrije laadpaal wanneer je hem nodig hebt?

De deelnemers zullen niet alleen uitgedaagd worden, ze zullen ook voorzien worden van alle benodigde hardware en software, experts die hun idee verder kunnen helpen, eten, drinken, workshops en een paar inspirerende sprekers. De presentatie is in handen van Sofie van den Enk (o.a. bekend van De Rekenkamer en Keuringsdienst van Waarden).

De Smart Charging Charging wordt georganiseerd door het Living Lab Smart Charging in samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, de provincie Noord Brabant, ENGIE, Nissan, SV Utilities, ElaadNL en Enexis.

Schrijf je in via www.smartchargingchallenge.com

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ElaadNL