De EU lanceert de Groene Week 2016

Investeren in een groenere toekomst –

De editie van 2016 van de Groene Week, het grootste jaarlijkse evenement voor debat en discussie over het Europese milieubeleid, vindt plaats van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni. Dit jaar gaat de aandacht vooral uit naar het thema Investeren in een groenere toekomst.

Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, zegt: “De Groene Week is een unieke kans om mensen en organisaties samen te brengen die kunnen helpen om de duurzame ontwikkeling van Europa vorm te geven. Groene investering is een belangrijk onderwerp dit jaar. Voor de overgang naar een circulaire en koolstofluwe economie is gedegen financiering nodig. Europa heeft een goede positie om deze overgang te leiden. Fondsen zoals EFSI en LIFE en Horizon 2020 stuwen deze investering richting duurzame groei.”

De hele week worden er overal in Europa online debatten, twitterchats en evenementen georganiseerd om te laten zien hoe investeringen kunnen zorgen voor een groenere toekomst voor Europa. Elke dag wordt een ander aspect van het thema uitgelicht en een breed scala aan belanghebbendenorganisaties en partners neemt deel aan de activiteiten. Het programma bevat onder meer de volgende hoogtepunten:

Maandag 30 mei – Investeren in groenere steden
De Groene Week van de EU wordt geopend in Ljubljana (Slovenië), dat dit jaar de groene hoofdstad van Europa is. De evenementen gedurende de dag zijn gericht op hoe de financiering van groenere steden kan leiden tot een verbetering van de levenskwaliteit in steden. De EU-lidstaten zullen het Pact van Amsterdam ratificeren en een Europese stedelijke agenda opstellen. Op basis hiervan wordt de stedelijke duurzaamheid gestimuleerd door een samenwerking tussen regeringen, gemeenten en belanghebbenden.

Dinsdag 31 mei – Investeren in ons platteland
De discussie is gericht op hoe we onze toekomst veilig kunnen stellen door middel van investeringen in het platteland. Commissaris Vella opent een internationale conferentie over duurzame voeding en bioafvalbeheer door ACR+. ´s Ochtends wordt in een twitterchat (#askEASME) antwoord gegeven op alle vragen over EU-financiering voor het milieu. Tijdens een online debat in het Europees Parlement, dat wordt georganiseerd door GLOBE EU, wordt nader ingegaan op duurzaam voedsel. Tegelijkertijd organiseren het Belgische Biodiversiteitsplatform en de IUCN een evenement dat is gericht op de diverse voordelen van natuurlijke oplossingen. Daarnaast worden voor twee categorieën de beste LIFE-Nature-projecten bekendgemaakt: “Natuur en biodiversiteit” en “Milieu en informatie”.

Woensdag 1 juni – Investeringen met effect
Groene investeringen hebben positieve effecten op de banengroei. Kringloopeconomiesystemen en -bedrijven hebben aangepaste financiering nodig omdat ze vaak op verschillende manieren rendement op de investeringen bieden. Door private financiering in te zetten voor groenere oplossingen kunnen marktgebreken worden overwonnen en belangrijke sociale voordelen geboden. De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Jyrki Katainen, en eurocommissaris Vella spreken in Brussel (België) over hoe het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) financiering kan mobiliseren voor groenere projecten en hoe we de financiële stelsels kunnen voorbereiden op duurzame projecten. Daarnaast zal een groep CEO´s uit de detailhandel zich sterk maken voor investeringen in de kringloopeconomie.

Donderdag 2 juni – Investeringen in onze oceanen
Op deze dag gaat het om het potentieel van de blauwe economie, die 4% van het bbp van de EU vertegenwoordigt en vijf miljoen mensen een baan biedt. Commissaris Vella spreekt tijdens de Europese bedrijfstop over natuurlijk kapitaal. ´s Middags wordt een webinar gehouden over hoe je toegang kunt krijgen tot financiering voor investeringen in duurzame blauwe projecten. Daarbij wordt getoond hoe projectontwikkelaars verschillende bronnen kunnen combineren.

Vrijdag 3 juni – Investeringen voor toekomstige generaties
De Groene Week 2016 wordt afgesloten met een evenement in Wenen (Oostenrijk) met de titel: ”Doelstellingen voor duurzame ontwikkeling voor een groene toekomst: Investeringen voor toekomstige generaties”. Onderwerpen van debat zijn onder andere de tenuitvoerlegging van de Agenda voor doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van 2030. Sprekers zijn onder meer eurocommissaris Vella, Andrä Rupprechter, de Oostenrijkse minister van Milieu, en Jan Dusik, directeur van het Regionaal Kantoor van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties voor Europa. ´s Morgens vindt er nog een twitterchat over groene vaardigheden plaats.

Meer informatie
www.greenweek2016.eu/live

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Europese Commissie Departement Milieu