Fietspad Delft – Zoetermeer geopend

"Het is een win-win situatie", aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt op woensdag 2 november bij de opening van het fietspad Delft-Zoetermeer. "Nu de ontbrekende schakel in het fietspad klaar is, kun je van Nootdorp naar Pijnacker en van Delft naar Zoetermeer. Dat is handig voor woon-werkverkeer, voor scholieren en voor mensen die in dit prachtige gebied willen recreëren.” Regiobestuurder Peter Smit van het Stadsgewest Haaglanden benadrukt het belang van goede samenwerking: “Ik ben heel blij dat overheden echt samen optrekken. Hier heeft iedereen profijt van.”

Lang zijn fietspad en de tunnels onder de Noordweg en de RandstadRail in Nootdorp een ontbrekende schakel geweest in een snelle en ook mooie route tussen Delft en Zoetermeer en tussen Nootdorp en Pijnacker. Met deze realisatie schakel is een grote wens van de provincie Zuid-Holland, Stadsgewest Haaglanden en de betrokken gemeenten in vervulling gegaan.

Buytenhoutroute

Het nieuwe fietspad is onderdeel van de Buytenhoutroute, een keten van aan elkaar grenzende groengebieden rond Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. Wethouder Van Egmond van de gemeente Pijnacker-Nootdorp: "We hebben in onze gemeente de prachtige groengebieden De Balij en het Bieslandse Bos die we vandaag verbinden met de fietspaden. Dat onze bewoners daar behoefte aan hadden, bleek al bij de aanleg van het fietspad: de hekken werden letterlijk weggefietst. We hebben het nu dan ook aangedurfd om de nominatie van fietsstad aan te vragen."

Verbinding stad-land

Wethouder Haring van Zoetermeer legt uit wat het fietspad voor Zoetermeerders betekent: "Ik kan dat het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld uit eigen praktijk. Een goede vriend van mij woonde in Delft en die zei dat hij altijd op de fiets naar Zoetermeer ging. Ik vroeg toen: Hoe ga je dan? Zo onduidelijk was de route van stad naar land. Nu is dat niet meer nodig, je kunt het gewoon zien!"

Ook voor de Hof van Delfland is het pad een icoon. Van Staalduine, wethouder van Pijnacker-Nootdorp en lid van de Hof van Delfland Raad: "Hof van Delfland is het open, groene gebied tussen Den Haag, Rotterdam, Delft en Zoetermeer. Het heeft veel kwaliteiten die we verder willen vergroten. Ook willen we de toegankelijkheid vanuit de stad naar het groen verbeteren. Het doorbreken van barrières is een van de opgaven. Dit pad en de tunnels zijn een heel goed voorbeeld daarvan, een icoon van de Hof van Delfland-intenties."

Samenwerking

Het Stadsgewest Haaglanden en de provincie Zuid-Holland hebben de aanleg van het fietspad en de tunnels financieel mogelijk gemaakt. Er is nauw samengewerkt met de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het project is uitgevoerd door de Dienst Landelijk Gebied.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland