Extra mobiliteitsmaatregelen A12 Utrecht Lunetten – Veenendaal

Rijkswaterstaat zet extra mobiliteitsmaatregelen in op het traject van Veenendaal naar Utrecht-Lunetten om het verkeer tijdens de wegwerkzaamheden beter te laten doorstromen. De maatregelen bestaan uit het project Spitsmijden A12 en een Incident Kaartje. Met het project Spitsmijden A12 ontvangen automobilisten een financiële vergoeding als zij in de ochtendspits de A12 richting Utrecht mijden. Het Incident Kaartje kunnen weggebruikers gebruiken om, met een gratis treinkaartje, sneller langs een incident op de A12 te reizen.

Mijd de A12 Veenendaal – Utrecht Lunetten en ontvang 4 euro per ochtendspits

Met het project Spitsmijden A12 ontvangen automobilisten 4 euro voor elke keer dat zij minder in de ochtendspits (06.30 – 10.00 uur) rijden. Er zijn daarvoor verschillende alternatieven: eerder of later beginnen met werken, (deels) op andere plaatsen werken zoals thuiswerken, en/of met ander vormen van vervoer gaan reizen zoals OV, fiets of carpoolen.

Rijkswaterstaat beoogt met Spitsmijden A12 een reductie te behalen in de ochtendspits van 500 voertuigen per werkdag op de A12 van Veenendaal naar Utrecht en daarmee de regio Utrecht tijdens de werkzaamheden bereikbaar te houden.

Naast de financiële vergoeding kunnen deelnemers gebruikmaken van online diensten, zoals de ReisWijzer, met informatie over hinder op de weg en advies over alternatieve routes en het openbaar vervoer. Op die manier kunnen zij hun reis(tijd) nauwkeuriger plannen en hun tijdwinst door deelname aan Spitsmijden A12 vergroten.

Persoonlijke uitnodiging

Tijdens het project ontvangen automobilisten, die frequent in de ochtendspits van Veenendaal naar Utrecht Lunetten rijden, een uitnodigingsbrief om deel te nemen aan Spitsmijden A12. Sinds maandag 2 mei 2011 vinden verkeersmetingen plaats door kentekenregistratiecamera’s op en rondom de A12 bij Utrecht. Deze registraties zijn op 21 april 2011 aangekondigd in een persbericht van Rijkswaterstaat.

Meer informatie over deelname aan Spitsmijden A12 en het privacystatement is te vinden op www.spitsmijdenA12.nl. Op deze website kunnen geïnteresseerde automobilisten zich vanaf 29 september aanmelden.

Betrokken organisaties

Spitsmijden A12 is een initiatief van Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De werving van deelnemers en de communicatie met de deelnemers wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door ARS Traffic & Transport Technology.

Sneller langs een incident met het Incident Kaartje

Rijkswaterstaat biedt weggebruikers een Incident Kaartje aan waarmee zij gratis met de trein kunnen reizen op het moment dat er een groot incident heeft plaatsgevonden op de A12 tussen Veenendaal en Utrecht. Tijdens de werkzaamheden op de A12 is op veel plekken geen vluchtstrook meer aanwezig. De hinder van een incident is daardoor snel omvangrijk. Het Incident Kaartje, dat bestaat uit twee enkeltjes, is geldig voor het traject Arnhem – Utrecht Centraal, in beide richtingen.

De pilot Incident Kaartje is een initiatief van Rijkswaterstaat in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS). Om in aanmerking te komen voor het Incident Kaartje moeten weggebruikers zich vooraf aanmelden via www.rijkswaterstaat.nl/reiswijzer.

Andere mobiliteitsmaatregelen Rijkswaterstaat

Naast het Incident Kaartje en het project Spitsmijden A12, kunnen weggebruikers met de A12 Minder Hinder Pas de eerste drie maanden gratis en daarna tegen een gereduceerd tarief reizen tussen Arnhem/Rhenen-Utrecht en Ede-Amersfoort. De ReisWijzer, de nieuwe digitale dienst van Rijkswaterstaat, verstuurt informatie over de wegwerkzaamheden in de regio Utrecht. Na aanmelding wordt uitsluitend informatie verstrekt over het gekozen traject. Meer informatie en aanmelden: www.rijkswaterstaat.nl/reiswijzer

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Utrecht