‘Satellieten gebruiken voor mobiliteit en klimaat’

Den Haag – Minister Van der Hoeven wil onderzoeken of satellietgegevens kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als mobiliteit en klimaatverandering.

Van der Hoeven wil een nieuwe impuls geven aan het ruimtevaartbeleid. Ze gaat kijken of een Innovatieprogramma ‘gebruik van satellietgegevens’ mogelijk is. Zo’n programma kan bevorderen dat ruimtevaarttechnologie ook in andere sectoren wordt toegepast. De technologieën kunnen ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering en mobiliteit.

‘Ruimtevaart is een wetenschappelijk en technologisch hoogstaand beleidsterrein. Nederland moet daarin een vooraanstaande rol blijven spelen’, schrijft Van der Hoeven in een brief aan de Tweede Kamer op 14 april 2008 mede namens minister Plasterk (OCW)en minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga (V&W).

Nederland sluit de komende jaren aan bij de ambities van het Europese ruimtevaartbeleid. Die worden besproken de tijdens de ESA-ministersconferentie in november 2008.

Netherlands Space Office

De vier bewindspersonen kondigen ook de oprichting aan van een nieuwe uitvoeringsstructuur voor ruimtevaart. Er komt een Netherlands Space Office, waarin in ieder geval het programmabureau ruimteonderzoek van NWO/SRON en de ruimtevaartmedewerkers van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart gaan samenwerken. Ook besloot het kabinet om het NIVR te laten opgaan met SenterNovem.

In september 2008 volgt een tweede brief met de concrete voorstellen en de contouren voor een meerjarenprogramma ruimtevaart.

Meer informatie

* Beleidsbrief Ruimtevaart. 14-04-2008 | kamerstuk | onderwerp: Ruimtevaart. In deze beleidsbrief ruimtevaart 2008 geef ik u inzicht in de uitgangspunten van de ruimtevaartinspanningen van Nederland in de komende periode.

* Video: ‘Hoofdkwartier Galileo in Noordwijk’. 08-04-2008 | nieuwsbericht | onderwerp: Ruimtevaart. Het nieuwe laboratoriumgebouw van ESA/Estec in Noordwijk moet het hoofdkwartier van het Europese satellietproject Galileo worden. Die suggestie deed minister Van der Hoeven op 8 april 2008.

* Video: Ruimtevaartjaar 2008 gelanceerd. 23-01-2008 | nieuwsbericht | onderwerp: Ruimtevaart. Minister Van der Hoeven heeft woensdag 23 januari samen met astronaut André Kuipers het Ruimtevaartjaar 2008 gelanceerd.

U vindt bovengenoemde beleidsbrief en video’s op de website van het Ministerie van Economische Zaken

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie Economische Zaken