Onthulling sterhaltes in Breda

Breda – Wethouder Wilbert Willems van Verkeer en Milieu van de gemeente Breda en gedeputeerde Janse de Jonge van de provincie Noord-Brabant onthulden vrijdagmiddag 15 december 2006 samen de eerste sterbushalte van Breda op het Valkeniersplein. Met deze sterhalte wil de gemeente Breda het reizigers gemakkelijker en comfortabeler maken met het openbaar vervoer te reizen. ‘We willen meer mensen de bus in’, aldus de wethouder tijdens zijn toespraak.

Sterhaltes zijn luxe en comfortabele haltes, op centrale plekken in de wijk. De sterhalte heeft een hoger perron dat aansluit op het niveau van de bus, waardoor het voor mensen met een beperking gemakkelijker wordt in te stappen. Verder hebben de bushaltes goede zit- en schuilruimtes, fietsbeugels, speciale verlichting en zijn de haltes behoorlijk ruim. Ook is veel reisinformatie op de halte voorhanden. De sterhaltes staan op cruciale plekken in de stad, waar stadsbus-, streekbus-, fiets- en voetgangersverkeer bij elkaar komen. Dat is meestal vlakbij wijk- en winkelcentra.

Naast de onthulling van de sterhalte op het Valkeniersplein is ook de sterhalte Moerwijk bij winkelcentrum Hoge Vucht in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat er volgend jaar nog twee sterhaltes bij komen: op het Dr. Struyckenplein en bij winkelcentrum Heksenwiel.

De gemeente Breda werkt samen met de provincie om meer mensen van de bus gebruik te laten maken. Breda vindt dat belangrijk, omdat het openbaar vervoer bijdraagt aan een schonere lucht, betere bereikbaarheid van de stad en het voorkomen van een sociaal isolement van mensen met een beperking.

Gratis of goedkope bussen
Wethouder Willems benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen de gemeente, provincie en vervoersbedrijf BBA/Veolia. Willems: ‘Het verkeer en het milieu zijn er bij gebaat als we zo veel mogelijk mensen de bus in krijgen. Daarom wil ik graag samen met de provincie onderzoeken hoe we het openbaar vervoer goedkoper of zelfs gratis zouden kunnen krijgen.’

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Breda