Kamelen op boulevard Zandvoort

Haarlem – Zondag 14 augustus 2005 gaan twee strandbezoekers wel heel ver om de files naar Zandvoort en Bloemendaal aan Zee te ontlopen. In een poging om bijdehand naar het strand te gaan komen twee blonde dames per kameel! Tussen 10.00 uur en 17.00 uur vragen deze bijzondere strandgangers op ludieke wijze aandacht voor de campagne ‘Bijdehand naar het strand’. Zij laten strandbezoekers zien dat je zelf andere manieren kunt vinden om met de verkeersdrukte naar het strand om te gaan. Dit als onderdeel van het project Bereikbaarheid Kust, waarmee de provincie Noord-Holland de kust beter bereikbaar wil maken.

Publiekscampagne
Met de campagne ‘Bijdehand naar het strand’ wil de provincie Noord-Holland strandbezoekers laten nadenken over hun vervoerskeuze. Grote billboards langs de toegangswegen van Zandvoort en Bloemendaal aan Zee en bijzondere acties zoals de landing van parachutisten vragen de aandacht van de bezoekers en zetten ze aan het denken. Met informatiemiddelen als folders, de website
www.bijdehandnaarhetstrand.nl en een promotieteam informeert de provincie vervolgens over concrete andere vervoersmogelijkheden. Zoals de Strandbus die deze zomer weer elke dag langs de kust tussen Zandvoort en Bloemendaal aan Zee rijdt (van 9.15 uur – 01.00 uur) en aansluit op o.a. de trein. Of de fiets die je kunt stallen in de bewaakte fietsenstalling (voor € 0,50 de hele dag je fiets bewaakt!). Of de mogelijkheid vanaf volgend jaar om de auto te parkeren waar de files beginnen (op een Strandsferium) om van daaruit met trein of bus de files te omzeilen.

Betere bereikbaarheid
De campagne ‘Bijdehand naar het strand’ is onderdeel van het project ‘Bereikbaarheid Kust’. Om de bereikbaarheid van de regio Zandvoort-Bloemendaal structureel te verbeteren, heeft de provincie Noord-Holland samen met de gemeenten Zandvoort, Bloemendaal, Haarlem en Heemstede een samenhangend pakket maatregelen samengesteld. Het gaat om maatregelen die het openbaar vervoer verbeteren, de automobilist verleiden de trein, bus of fiets te pakken, extra parkeermogelijkheden voor de fietser te creëren en de (parkeer)verwijzing direct aan de kust en op de aanrij routes te verbeteren. Inmiddels is ook al begonnen met het verbeteren van de bereikbaarheid van de kust in Bergen, Egmond, Schoorl, Petten en Callantsoog.

Samenwerking
Hiervoor is in totaal door de provincie en de gemeenten in drie jaar een bedrag van ca. € 4.400.000 uitgetrokken. Daarnaast is door de provincie € 1.000.000 vrijgemaakt voor een reeks verkeersmaatregelen die de doorstroming moeten bevorderen door middel van ‘dynamisch verkeersmanagement’. De provincie werkt in het project nauw samen met de betrokken gemeenten Zandvoort, Bloemendaal, Haarlem en Heemstede. Betrokken gemeenten zien de maatregelen als een unieke kans om de slepende problematiek van de bereikbaarheid van de kust nu grondig en effectief aan te pakken.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Noord-Holland