RWS en LeasePlan werken aan praktijkproef Belonitor

Delft – Het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat is gestart met de voorbereiding van de praktijkproef Belonitor: de kracht van belonen. Met deze proef wordt onderzocht of het gedrag van weggebruikers op een positieve manier kan worden beïnvloed. Op 22 maart is de eerste stap gezet met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met LeasePlan Nederland N.V.

Werken aan veilig verkeer en minder ongevallen is één van de speerpunten van Rijkswaterstaat. Ruim 12,5% van alle files wordt veroorzaakt door ongevallen. Veiliger verkeer levert dus een directe bijdrage aan bestrijding van de fileproblematiek.
Jaarlijks zorgen bumperkleven en te hard rijden voor veel ergernis op de weg en voor ongelukken en files. De Belonitor wil deze zaken tegengaan door zich te richten op het belonen van twee gewenste gedragingen: voldoende afstand houden en zich aan de geldende maximale snelheid houden.

Rijkswaterstaat werkt in deze praktijkproef samen met LeasePlan. LeasePlan heeft als marktleider veel kennis, expertise en een groot klantenbestand van leaserijders. Daarnaast beschikt LeasePlan al over een beloningsprogramma. Tijdens de proef worden deelnemende berijders van LeasePlan voor hun goede rijgedrag beloond. Hun gedrag wordt geregistreerd door een systeem in de auto. Dit systeem bestaat onder andere uit een display waarop de automobilist tijdens het rijden continu feedback krijgt op zijn volgafstand en snelheid. Rijkswaterstaat en LeasePlan verwachten in oktober met de praktijkproef te starten en in mei 2005 de resultaten te kunnen presenteren.

Innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst
De pilot ‘Belonitor: de kracht van belonen’ is een praktijkproef binnen het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst, van Rijkswaterstaat. Dit programma ontwikkelt op basis van een toekomstvisie voor 2030 concrete proefprojecten en demonstraties, die kunnen bijdragen aan de oplossing van bereikbaarheidsproblemen. Zo koppelt Wegen naar de Toekomst langetermijndenken aan kortetermijndoen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Studio WnT