WERKVOORRAAD GROEIT

EIB: economische activiteit bouwbedrijven groeit

De sector deed het goed in maartFoto Mika Baumeister Unsplash

Ondanks de hardnekkigheid van de stikstofperikelen groeit de bedrijvigheid bij bouwbedrijven. Het Economisch Instituut voor de Bouw noteert over de maand maart beter gevulde orderportefeuilles en gemiddeld meer productie.

In de grond-, water- en wegenbouw nam de gemiddelde werkvoorraad met een halve maand toe. Daarmee bedroegen de orderportefeuilles in de gww 8,3 maanden. In de wegenbouw steeg de werkvoorraad met vier tiende maand naar 7,1 maanden, terwijl de orderportefeuilles in de grond- en waterbouw met zes tiende maand stegen naar 9,9 maanden.

Utiliteitsbouw

De gemiddelde werkvoorraad in de totale bouwnijverheid groeide naar 10,3 maanden, een stijging van drie tiende maand ten opzichte van februari. In de burgerlijke en utiliteitsbouw namen de orderportefeuilles met twee tiende maand toe naar 11,8 maanden. De werkvoorraad in de woningbouw pluste met vier tiende maand ten opzichte van februari en kwam uit op 12,9 maanden. In de utiliteitsbouw bedroeg de gemiddelde orderportefeuille 10,3 maanden, net als in februari.

Weersomstandigheden

De productie is in de afgelopen drie maanden bij 19% van de bedrijven toegenomen en bij 11% van de bedrijven afgenomen. Daarnaast beoordeelde 16% van de bedrijven de orderpositie in maart als groot, terwijl ruim één op de tien bedrijven hun orderpositie als klein beoordeelde. Van de bouwbedrijven gaf 43% in maart aan belemmeringen te ondervinden bij de productie. In de b&u was een gebrek aan orders de belangrijkste oorzaak. In de gww-sector werden de weersomstandigheden het vaakst genoemd als knelpunt.

Somber

De bedrijven zijn somber over de prijzen. Slechts 37% van de bedrijven verwacht een prijsstijging in de komende drie maanden. Dit aandeel is in de afgelopen maanden fors gedaald. Een kwart van de bedrijven verwacht dat hun personeelsbezetting toeneemt in de komende drie maanden, terwijl 7% van de bedrijven verwacht dat deze gaat afnemen.

Europese commissie

Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 225 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Oosterveld

EIB: economische activiteit bouwbedrijven groeit | Infrasite
WERKVOORRAAD GROEIT

EIB: economische activiteit bouwbedrijven groeit

De sector deed het goed in maart Foto Mika Baumeister Unsplash

Ondanks de hardnekkigheid van de stikstofperikelen groeit de bedrijvigheid bij bouwbedrijven. Het Economisch Instituut voor de Bouw noteert over de maand maart beter gevulde orderportefeuilles en gemiddeld meer productie.

In de grond-, water- en wegenbouw nam de gemiddelde werkvoorraad met een halve maand toe. Daarmee bedroegen de orderportefeuilles in de gww 8,3 maanden. In de wegenbouw steeg de werkvoorraad met vier tiende maand naar 7,1 maanden, terwijl de orderportefeuilles in de grond- en waterbouw met zes tiende maand stegen naar 9,9 maanden.

Utiliteitsbouw

De gemiddelde werkvoorraad in de totale bouwnijverheid groeide naar 10,3 maanden, een stijging van drie tiende maand ten opzichte van februari. In de burgerlijke en utiliteitsbouw namen de orderportefeuilles met twee tiende maand toe naar 11,8 maanden. De werkvoorraad in de woningbouw pluste met vier tiende maand ten opzichte van februari en kwam uit op 12,9 maanden. In de utiliteitsbouw bedroeg de gemiddelde orderportefeuille 10,3 maanden, net als in februari.

Weersomstandigheden

De productie is in de afgelopen drie maanden bij 19% van de bedrijven toegenomen en bij 11% van de bedrijven afgenomen. Daarnaast beoordeelde 16% van de bedrijven de orderpositie in maart als groot, terwijl ruim één op de tien bedrijven hun orderpositie als klein beoordeelde. Van de bouwbedrijven gaf 43% in maart aan belemmeringen te ondervinden bij de productie. In de b&u was een gebrek aan orders de belangrijkste oorzaak. In de gww-sector werden de weersomstandigheden het vaakst genoemd als knelpunt.

Somber

De bedrijven zijn somber over de prijzen. Slechts 37% van de bedrijven verwacht een prijsstijging in de komende drie maanden. Dit aandeel is in de afgelopen maanden fors gedaald. Een kwart van de bedrijven verwacht dat hun personeelsbezetting toeneemt in de komende drie maanden, terwijl 7% van de bedrijven verwacht dat deze gaat afnemen.

Europese commissie

Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 225 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Oosterveld