11.000 PLAATSEN

Amsterdam CS: twee giga fietsenstallingen onder water

De bouwput van de fietsstalling aan de stadszijde foto gemeente Amsterdam

Niet minder dan 11.000 fietsen passen er in de twee nieuwe fietsenstallingen die onder het station Amsterdam Centraal zijn gebouwd. Zaterdag wordt de eerste geopend.

Er is vier jaar gewerkt aan de enorme fietsenstallingen onder het Stationsplein en de IJ-boulevard. Zaterdag wordt de eerste geopend, die onder het Stationplein. Het is meteen de grootste: in de stalling onder het Open Havenfront passen 7.000 fietsen, waaronder honderden OV-fietsen.

Overdekt

De stalling aan de andere kant, aan de IJ-zijde, gaat volgende maand open. Met plaats voor 4000 fietsen is deze stalling ook geen kleintje. Je zult maar vergeten zijn in welke gang je je fiets in een onoplettende bui geparkeerd hebt. In beide gevallen bieden de stallingen het comfort dat de fietser overdekt naar het station kan lopen.

Indruk van hoe de stallingen er uitzien © beeld gemeente Amsterdam

Ook voor wie nooit met de fiets gaat zit er een voordeel aan de opening van de stallingen. De geparkeerde fietsen op straat verdwijnen uit het straatbeeld. De fietsenrekken worden verwijderd. De gemeente denkt overigens dat de 11.000 plaatsen nog niet genoeg zijn om alle fietsers te bedienen. Er wordt al gewerkt aan nog meer parkeercapaciteit.

Feestje

Tegelijk met de bouw van de fietsenstallingen is er rond Amsterdam CS veel meer werk gedaan. Steigers en bruggen zijn vernieuwd, er zijn bredere voet- en fietspaden gemaakt, tramsporen en -haltes zijn vervangen, net als heel veel ondergrondse kabels en leidingen. Zaterdag 28 januari tussen 12.00 en 16.00 uur is er een feestje met onder andere rondleidingen en rondvaarten.

 Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

Amsterdam CS: twee giga fietsenstallingen onder water | Infrasite
11.000 PLAATSEN

Amsterdam CS: twee giga fietsenstallingen onder water

De bouwput van de fietsstalling aan de stadszijde foto gemeente Amsterdam

Niet minder dan 11.000 fietsen passen er in de twee nieuwe fietsenstallingen die onder het station Amsterdam Centraal zijn gebouwd. Zaterdag wordt de eerste geopend.

Er is vier jaar gewerkt aan de enorme fietsenstallingen onder het Stationsplein en de IJ-boulevard. Zaterdag wordt de eerste geopend, die onder het Stationplein. Het is meteen de grootste: in de stalling onder het Open Havenfront passen 7.000 fietsen, waaronder honderden OV-fietsen.

Overdekt

De stalling aan de andere kant, aan de IJ-zijde, gaat volgende maand open. Met plaats voor 4000 fietsen is deze stalling ook geen kleintje. Je zult maar vergeten zijn in welke gang je je fiets in een onoplettende bui geparkeerd hebt. In beide gevallen bieden de stallingen het comfort dat de fietser overdekt naar het station kan lopen.

Indruk van hoe de stallingen er uitzien © beeld gemeente Amsterdam

Ook voor wie nooit met de fiets gaat zit er een voordeel aan de opening van de stallingen. De geparkeerde fietsen op straat verdwijnen uit het straatbeeld. De fietsenrekken worden verwijderd. De gemeente denkt overigens dat de 11.000 plaatsen nog niet genoeg zijn om alle fietsers te bedienen. Er wordt al gewerkt aan nog meer parkeercapaciteit.

Feestje

Tegelijk met de bouw van de fietsenstallingen is er rond Amsterdam CS veel meer werk gedaan. Steigers en bruggen zijn vernieuwd, er zijn bredere voet- en fietspaden gemaakt, tramsporen en -haltes zijn vervangen, net als heel veel ondergrondse kabels en leidingen. Zaterdag 28 januari tussen 12.00 en 16.00 uur is er een feestje met onder andere rondleidingen en rondvaarten.

 Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld