CONJUNCTUUR

Werkvoorraad GWW groeit iets

Kribverlaging foto Ivo Ketelaar

De gemiddelde werkvoorraad in de grond- en waterbouw is in november met één tiende maand gestegen ten opzichte van oktober. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in december 2022 van het Economisch Instituut voor de Bouw. De utiliteitsbouw moest iets inleveren, terwijl de werkvoorraad in de woningbouw stabiel bleef.Opgeteld maakte de totale bouwnijverheid in november pas op de plaats met een orderportefeuile van 10,4 maanden.

In de grond-, water- en wegenbouw bedroeg de gemiddelde werkvoorraad 7,7 maanden. In de wegenbouw nam de gemiddelde orderportefeuille met één tiende maand toe en kwam uit op 6,5 maanden werk. In de grond- en waterbouw bedroeg de gemiddelde werkvoorraad 9,3 maanden, net als in oktober.

Woningbouw

In de burgerlijke en utiliteitsbouw kwam de gemiddelde werkvoorraad in november uit op 11,9 maanden. In de woningbouw bleef de gemiddelde werkvoorraad gelijk ten opzichte van oktober, terwijl de werkvoorraad in de utiliteitsbouw met één tiende maand daalde. Daarmee bedroegen de orderportefeuilles in de woningbouw 13,1 maanden werk en in de utiliteitsbouw kwam de gemiddelde orderportefeuille uit op 10,1 maanden werk.

Bijna de helft van de bedrijven gaf in november aan belemmeringen te ondervinden bij de productie. In de GWW-sector was een gebrek aan orders de meest voorkomende oorzaak. In de burgerlijke en utiliteitsbouw waren materiaal- en personeelstekorten de meest genoemde knelpunten.

Prijsdaling

De productie is in de afgelopen drie maanden bij 18% van de bedrijven toegenomen en bij 13% van de bedrijven afgenomen. Ongeveer een vijfde van de bedrijven beoordeelde hun orderpositie in oktober als groot, terwijl 13% van de bedrijven de orderpositie als klein beoordeelde. Van de bedrijven verwacht 15% dat hun personeelsbezetting toeneemt in de komende drie maanden, terwijl 6% verwacht dat deze gaat afnemen. Twee derde van de bedrijven verwacht dat prijzen gaan stijgen in de komende drie maanden, terwijl 1% van de bedrijven een prijsdaling verwacht.

Hoofdaannemingsbedrijven

Aan de conjunctuurmeting van het EIB doen ongeveer 225 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden mee.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie