Onroerend goed (foto: Unsplash/Sean Pollock)
INTEGRITEIT

Overheid kan Wet Bibob nu ook inzetten bij vastgoedtransacties

Onroerend goed (foto: Unsplash/Sean Pollock)

De gewijzigde wet Bibob die per 1 oktober is ingegaan strekt zich nu ook uit tot vastgoedtransancties. Dat blijkt uit een publicatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid over de invoering van de nieuwe wet. Overheidsdiensten die  onroerend goedtransacties willen doen kunnen de betrouwbaarheid van de tegenpartij laten toetsen via het landelijk Bibob-register. Een beperkt aantal aanbestedingen gaat ook onder de Wet Bibob vallen, maar niet die in bijvoorbeeld de wegen- of waterbouw.

Op 1 oktober 2022 is de tweede tranche van de wijziging van de Wet Bibob in werking getreden. De Wet Bibob staat voor ‘Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur’. Met deze wet kunnen overheidsinstanties, zoals gemeenten, de betrouwbaarheid controleren van bedrijven en personen met wie zij zakendoen. Bekend is bijvoorbeeld het toepassen van de Wet Bibob de aanvraag van een vergunning voor een horecabedrijf door een burgemeester. Die kan bij slechts een vermoeden van een criminele achtergrond van de aanvrager de vergunning weigeren. Dat gaat nu ook gelden voor personen of instellingen die vastgoed willen kopen of verkopen.

Gevaarsconclusies

De gewijzigde Wet Bibob leidt onder andere tot een verruiming van de bevoegdheden tot informatiedeling tussen het Landelijk Bureau Bibob (LBB) en overheden en tussen overheden onderling. Zo kunnen overheidsinstanties via het Bibob-register bij het LBB navragen of eerder een gevaar is gesignaleerd over (rechts)personen die betrokken zijn bij een vergunning, subsidie, overheidsopdracht of vastgoedtransactie. Overheidsinstanties krijgen zelf ook toegang tot dit register om hierin hun eigen gevaarsconclusies te registreren.

Aanbestedingen

In de aankondiging van de wetswijziging wordt ook genoemd dat aanbestedingen nu onder de Wet Bibob vallen. Dat klopt, maar het gaat om een zeer beperkt soort aanbestedingen, namelijk de sociale en andere specifieke diensten (SAS-diensten) gericht op de zorg. Aanbestedingen in bijvoorbeeld de aannemerij en grote overheidsprojecten vallen ook na 1 oktober 2022  niet onder de Wet Bibob.

Lees ook:

Rechter: Crow500 geldt ook bij handmatig graven

Abnormaal lage inschrijving op grote onderhoudsaanbesteding terecht afgewezen

Auteur: Redactie