Oplevering in 2023

Haven Rotterdam krijgt leidingstrook waterstof en CO2

De ondertekening van de overeenkomst.2022, Havenbedrijf Rotterdam

Swietelsky Rail Benelux gaat in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam een leidingstrook aanleggen voor het transport van waterstof en CO2.

De nieuwe 7,60 meter brede leidingstrook komt langs de Moezelweg en bevat onder meer buisleidingen voor HyTransport.RTM en Porthos. Swietelsky levert de voorziening eind 2023 op. Dan is er ruimte voor zes tot zeven kabels en pijpleidingen.

De waterstofleiding van HyTransPort.RTM is beschikbaar voor alle partijen die waterstof willen afnemen of leveren. Shell heeft als eerste een overeenkomst getekend met HyTransPort.RTM. Holland Hydrogen I, de elektrolyser die Shell gaat bouwen op de Maasvlakte, zal op deze pijpleiding worden aangesloten.

Porthos

Porthos is een andere partij die al zeker gebruik gaat maken van een leiding. Porthos is een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN en heeft als doel om CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee op te slaan. Porthos gaat circa 37 megaton CO2 opslaan, dat is circa 2,5 megaton CO2 per jaar gedurende 15 jaar.

Beide gebruikers van de leidingen dragen bij aan de klimaatambitie van Havenbedrijf Rotterdam. De haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Lees ook:

Auteur: Jelmer Bastiaans

Haven Rotterdam krijgt leidingstrook waterstof en CO2 | Infrasite
Oplevering in 2023

Haven Rotterdam krijgt leidingstrook waterstof en CO2

De ondertekening van de overeenkomst.2022, Havenbedrijf Rotterdam

Swietelsky Rail Benelux gaat in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam een leidingstrook aanleggen voor het transport van waterstof en CO2.

De nieuwe 7,60 meter brede leidingstrook komt langs de Moezelweg en bevat onder meer buisleidingen voor HyTransport.RTM en Porthos. Swietelsky levert de voorziening eind 2023 op. Dan is er ruimte voor zes tot zeven kabels en pijpleidingen.

De waterstofleiding van HyTransPort.RTM is beschikbaar voor alle partijen die waterstof willen afnemen of leveren. Shell heeft als eerste een overeenkomst getekend met HyTransPort.RTM. Holland Hydrogen I, de elektrolyser die Shell gaat bouwen op de Maasvlakte, zal op deze pijpleiding worden aangesloten.

Porthos

Porthos is een andere partij die al zeker gebruik gaat maken van een leiding. Porthos is een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN en heeft als doel om CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee op te slaan. Porthos gaat circa 37 megaton CO2 opslaan, dat is circa 2,5 megaton CO2 per jaar gedurende 15 jaar.

Beide gebruikers van de leidingen dragen bij aan de klimaatambitie van Havenbedrijf Rotterdam. De haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Lees ook:

Auteur: Jelmer Bastiaans