Vislift (bron: Stichtse Rijnlanden)
VISDETECTIE

Vistrap met cameraherkenning

Vislift (bron: Stichtse Rijnlanden)

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is gestart met de aanleg van een nogal bijzondere vistrap in haar gebied: de vislift. Die helpt de vissen een handje om naar boven te zwemmen. Via camerabeelden kan het hoogheemraadschap de langszwemmende vissen bovendien haarscherp in de gaten houden.

De vislift die wordt aangelegd bij gemaal De Zwaan bij Lopik is afwijkend van een normale vistrap: de vislift is rond. Bovendien kan de snelheid van het doorstromende water gereguleerd worden. Het geeft de mogelijkheid de stroming af te stemmen op verschillende vissoorten: de ene soort prefereert kennelijk een kabbelend beekje, de ander een wilde bergstroom.

Gezichtsherkenning

Vanwege de overbrugging van twee meter peilverschil werkt de vispassage anders dan een traditionele vispassage. De kamers waar de vis doorheen zwemt, lopen als een soort wokkel naar beneden en zijn in een grote kring geplaatst. Via de vislift kunnen vissen zich makkelijk verplaatsen van de ene naar de andere watergang.

Gemaal De Zwaan (bron: Stichtse Rijnlanden)
Gemaal De Zwaan (bron: Stichtse Rijnlanden)

Ook is de lift voorzien van een stukje high-tech: een cameramonitoringssysteem om te kijken welke vissen er passeren. En de stroomsnelheid van het water is op afstand aan te passen. Zo kunnen de vissen een steuntje in de rug krijgen om de klim van hun Alpe d’Huez te voltooien. Op een filmpje is te zien dat de vissen zelfs worden gedetecteerd met een soort gezichtsherkenning (visherkenning?). Op afstand zijn de visbewegingen nauwkeurig in de gaten te houden.

Aanneemsom

In combinatie met eerder aangelegde vispassages kunnen vissen zo naar de Gekanaliseerde Hollandse lJssel zwemmen en omgekeerd. De aanleg van de vislift gebeurt door Vislift BV in Rijen, dat ook tekende voor het ontwerp. De aanneemsom bedraagt 163.375 euro. Half oktober moet de installatie klaar zijn.

Beelden van het monitoringsysteem van de vislift (bron: Vislift)

Lees ook:

Weekendspecial: De Amstelstroombrug is er ook voor de dieren

Gebr. Van Kessel haalt Vlinderstichting in huis

Auteur: Redactie