Energietranstie

Koning opent internationaal testcentrum voor elektrische voertuigen

Kersttoespraak 2021

Koning Willem-Alexander opent woensdagmorgen 8 juni in Arnhem het Elaad Testlab voor elektrische voertuigen en de bijbehorende laadinfrastructuur. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) woont de opening bij en houdt een toespraak.

In het lab is het mogelijk naast personenauto’s ook grotere en zwaardere elektrische voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens en hun laadinfrastructuur, te testen. Nederlandse en internationale producenten van voertuigen, laadpaalfabrikanten en -beheerders, bedrijven die energiediensten leveren, netbeheerders en onderwijsinstellingen kunnen gebruik maken van de testfaciliteiten. Apparatuur is aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er zijn laadpalen om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te kunnen laden. Ook is in het testcentrum de hele communicatieketen van voertuig, laadpaal en interactie met andere elementen zoals zonnepanelen te onderzoeken. De digitale veiligheid van deze communicatie is eveneens een aandachtsgebied.

Rondleiding
Na de openingshandeling krijgt koning Willem-Alexander een rondleiding door het testlab. Onder meer wordt dan een toelichting gegeven op de slimme samenwerking tussen elektrische apparaten ter optimalisering van het energiegebruik in en om huis en op het duurzaam opladen van voertuigen op momenten dat er veel stroom is uit zon en wind. Ook wordt gesproken over goede cybersecurity van laadpalen om de stabiliteit van het stroomnet te kunnen waarborgen.

Het testlab is onderdeel van ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum dat de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor hen van belang het laden van elektrische voertuigen in alle soorten en maten te kunnen testen.

Auteur: Jacques Geluk