Noordzee

Vattenfall en BASF doen aanbesteding windmolenpark Hollandse Kust West  

Het buitengaatse windpark van Vattenfall voor de kust van Egmond. Foto: Vattenfall

Vattenfall neemt deel aan de aanbesteding voor het offshore windmolenpark Hollandse Kust West (kavel VI en VII), met BASF als partner voor eerstgenoemde kavel. Offshore windmolenparken zijn belangrijk voor beide bedrijven die daarmee hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen bereiken.

De duurzame elektriciteit van Hollandse Kust West zou een volgende belangrijke stap zijn op weg naar Vattenfalls ambitie binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken. BASF zou tegen 2050 eveneens een ambitieus doel (netto nul procent CO₂-uitstoot) kunnen realiseren.

Het gebied van windmolenpark Hollandse Kust West ligt zo’n 53 kilometer voor de Nederlandse kust. Beide kavels, die afzonderlijk zijn aanbesteed, leveren straks elk 700 MW aan windenergiecapaciteit op. De winnaar die wordt geselecteerd voor kavel VI weet als beste de ecologische impact van het windpark te mitigeren. Voor kavel VII zijn investeringen en vernieuwingen die het Nederlandse energiesysteem ten goede komen de maatstaf voor selectie. De aanbestedingen voor beide locaties sluiten 12 mei 2022. Na de zomer zal de overheid de toewijzingen naar verwachting bekendmaken. Momenteel bouwt Vattenfall aan ’s werelds eerste subsidievrije windpark in de Nederlandse Noordzee, Hollandse Kust Zuid, waarin BASF een minderheidsaandeel heeft genomen.

Eerste energieopwekking in 2026
Op de Noordzee zijn de windomstandigheden goed. Ook zijn er belangrijke synergie-effecten met het nabijgelegen offshore windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Bovendien past windmolenpark Hollandse Kust West, waarvan de eerste energieopwekking in 2026 wordt verwacht, naadloos in Vattenfalls pijplijn van windmolenparken in de Noordzee. Het energiebedrijf heeft vorige maand wederom de platina Ecovadis duurzaamheidsstatus gekregen, waarmee het in de top 1% van 75.000 gecontroleerde bedrijven staat op basis van milieu, arbeidsomstandigheden en mensenrechten, duurzame aankoop en ethiek. In de analyses van toonaangevende beoordelingsbureaus voor ESG-indicatoren geldt BASF vaak als maatstaf binnen de chemische industrie.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jacques Geluk

Vattenfall en BASF doen aanbesteding windmolenpark Hollandse Kust West | Infrasite
Noordzee

Vattenfall en BASF doen aanbesteding windmolenpark Hollandse Kust West  

Het buitengaatse windpark van Vattenfall voor de kust van Egmond. Foto: Vattenfall

Vattenfall neemt deel aan de aanbesteding voor het offshore windmolenpark Hollandse Kust West (kavel VI en VII), met BASF als partner voor eerstgenoemde kavel. Offshore windmolenparken zijn belangrijk voor beide bedrijven die daarmee hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen bereiken.

De duurzame elektriciteit van Hollandse Kust West zou een volgende belangrijke stap zijn op weg naar Vattenfalls ambitie binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken. BASF zou tegen 2050 eveneens een ambitieus doel (netto nul procent CO₂-uitstoot) kunnen realiseren.

Het gebied van windmolenpark Hollandse Kust West ligt zo’n 53 kilometer voor de Nederlandse kust. Beide kavels, die afzonderlijk zijn aanbesteed, leveren straks elk 700 MW aan windenergiecapaciteit op. De winnaar die wordt geselecteerd voor kavel VI weet als beste de ecologische impact van het windpark te mitigeren. Voor kavel VII zijn investeringen en vernieuwingen die het Nederlandse energiesysteem ten goede komen de maatstaf voor selectie. De aanbestedingen voor beide locaties sluiten 12 mei 2022. Na de zomer zal de overheid de toewijzingen naar verwachting bekendmaken. Momenteel bouwt Vattenfall aan ’s werelds eerste subsidievrije windpark in de Nederlandse Noordzee, Hollandse Kust Zuid, waarin BASF een minderheidsaandeel heeft genomen.

Eerste energieopwekking in 2026
Op de Noordzee zijn de windomstandigheden goed. Ook zijn er belangrijke synergie-effecten met het nabijgelegen offshore windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Bovendien past windmolenpark Hollandse Kust West, waarvan de eerste energieopwekking in 2026 wordt verwacht, naadloos in Vattenfalls pijplijn van windmolenparken in de Noordzee. Het energiebedrijf heeft vorige maand wederom de platina Ecovadis duurzaamheidsstatus gekregen, waarmee het in de top 1% van 75.000 gecontroleerde bedrijven staat op basis van milieu, arbeidsomstandigheden en mensenrechten, duurzame aankoop en ethiek. In de analyses van toonaangevende beoordelingsbureaus voor ESG-indicatoren geldt BASF vaak als maatstaf binnen de chemische industrie.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jacques Geluk